Trold vejrer kristenblod Valby kunst deling
0 Kommentarer/

Trold, der vejrer kristenblod er købt og opstillet foran Jesuskirken af brygger Carl Jacobsen i 1901. Jacobsen købte statuen efter at havde set en gipsudgave af skulpturen på Charlottenborg Forårsudstilling i 1897.

Trolden skulle fungere som et minde til folk om den ondskab, der findes i verden, og derved som en rettesnor til at gå kristendommens vej. Men mange Valbyborgere misforstod dette budskab og fandt opstillingen af trolden foran kirken for blasfemisk og ønskede statuen flyttet. I 1920’erne i forbindelse med udstykning af jorden omkring Jesuskirken blev trolden flyttet til Glyptoteket.

I forbindelse med Ny Carlsbergfondets 100 års jubilæum i 2002 blev en kopi af statuen opstillet foran Jesuskirken, hvor den altså igen står og peger glubsk hen imod kirken og Kristus på korset foran kirkens indgang.

Niels Hansen Jacobsen var selv kendt som ikke-religiøs og hans kunstneriske virke tilskrives ligeledes symbolismen, som netop ville bryde med hidtidige traditioner og magtstrukturer. På linje med Nietzsche erklærede symbolisterne gud for død og søgte derefter sandheden i naturen og menneskenes inderste sjæleliv. Trolden skal ses som symbol på mørket, ondskab og døden, og derved som repræsentant for den dystre side af menneskets grundvilkår.

I 1923 blev der opstillet endnu en udgave at skulpturen – denne gang i Vejen – og her har skulpturen titlen Trold, der lugter menneskekød. I dag indgår trolden i Vejens byvåben.

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *