Københavnerpicnic Kulbaneparken nyhed

Kom til københavnerpicnic i Kulbaneparken

Som del af Københavns arkitekturår byder Kulbaneparkens Venner på picnic søndag den 11. juni i Københavns nyeste park med den måske mest dramatiske forhistorie.

Den store picnic har plads til 200 mennesker, og der dækkes op i et stort telt med gulv ved siden af Kulværket, Lanternen og Gasbeholderen. Deltagerne sidder bogstaveligt talt lige ovenpå Ringstedbanens tunnel, som ligger godt 14 meter under overfladen.

Kulbaneparkens Venner byder velkommen kl. 16, og maden udleveres løbende fra kl. 16.15 – 18.30.

På menuen er:

  • Kylling i sennepsmayo og syltede rødløg og karse
  • Lakserilette og syltede skoleagurker
  • Kartoffelsalat med fynsk rygeost, purløg og rødløg
  • Vesterhavsost, kvædekompot og kiks
  • Brownie med solbærkompot
  • Rugbrød, surdejsbrød og smør

Der er tallerkner og servietter med i picnickurven, men medbring selv bestik og glas. Der sælges øl, vand og vin til meget billige priser, men du er velkommen til at medbringe egne drikkevarer.

Læs mere og køb billetter til picnic i Kulbaneparken her:

Picnic i Kulbaneparken er en del af Den Store Københavnerpicnic 2023, i anledning af, at København er udvalget til arkitekturhovedstad i 2023. Hvert lokalområde afholder en helt særlig langbordsmiddag på et sted, der har en særlig betydning for bydelen.

Læs mere og gå på opdagelse i alle de planlagte picnics her:

Kulbaneparkens dramatiske historie

Hvor Kulbaneparken ligger i dag lå engang Valby Gasværk – men den 26. september 1964 eksploderede gasværket med et brag, der rystede København. Fem mennesker blev dræbt og bygninger og vinduer fem kilometer væk fra ulykkesstedet blev beskadiget.

Læs mere om den store ulykke hos Københavns Stadsarkiv:

I mange år – ja, faktisk siden 1964 – var området hvor Kulbaneparken nu ligger bedre kendt som ”den gamle Valby gasværksgrund”. Først i 2009 besluttede man fra myndighedernes side at inddrage området til udvikling.

Det blev foreslået at den nye togforbindelse København-Ringsted banen skulle gå gennem netop Gasværksgrunden i en åben grav, og i de efterfølgende år helt frem til 2013 gik med drøftelser om hvordan den endelige løsning skulle være.

Kulbaneparken resultat af lokal mobilisering

Da projektet blev præsenteret for områdets beboere mødte det stor modstand, da det ville fratage områdets beboere den eneste grønne plet, hvor de kunne mødes og udfolde sig. I stedet blev det besluttet at overdække Ringstedbanen, således at hele området kunne genopstå som et nyt grønt område.

I 2016 fik områdefornyelsen til opgave at starte projekt ’Kulbanekvarteret’ med fokus på etablering af en park, hvor lokale beboere kunne udleve deres aktiviteter omkring biodiversitet, fordybelse, sport og fælles samvær.

Det viste sig hurtigt, at interessen for projektet langt overgik hvad man havde forventet, og på kort tid blev der etableret projektgrupper som aktivt bidrog med både ideer og med fysisk arbejde omkring udformningen af den 44.000 m2 store park.

Resultatet blev, at vi i dag ikke blot har fået den 4. største park i København, men en park hvor det ene fællesskab efter det andet er født på tværs af alder, køn, etnicitet og social baggrund, og hvor beboerne fra andre bydele valfarter til, for at benytte de mange faciliteter, Kulbaneparken byder ind med.

Følg med i aktiviteter, foreninger og måder at engagere sig i Kulbaneparken ovre hos Kulbaneparkens Venner:

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *