Tid til at sommerlukke for fjernvarmen

Igen i år vil den landsdækkende kampagne Sommerluk.dk sætte fokus på at få danskerne til at lukke for sommerventilen på deres fjernvarmeanlæg i sommermånederne. Sluk for dit fjernvarmeanlæg den 15. maj og spar penge på din varmeregning. Samtidig er gevinsten for miljøet også stor.

Mange betaler mere end nødvendigt for deres fjernvarme, fordi de ikke udnytter varmen godt nok og fordi deres fjernvarmeanlæg kører på fuldtryk sommeren igennem. Men mellem forår og efterår er der ikke behov for den samme mængde varme til radiatorerne hjemme i stuerne.

Alligevel vurderer kampagnen initiativtagere Energitjenesten, 10:10 Danmark og HOFOR at omkring halvdelen af de danske hjem med fjernvarme ikke sommerlukker. Og i Københavnsområdet er andelen endnu højere – her kører op til tre ud af fire anlæg uforstyrret videre om sommeren.

Det betyder penge ud af vinduet og unødvendigt meget CO2 ud i atmosfæren. Derfor sætter Sommerluk.dk kampagnen fokus på de store besparelser, danskerne kan hente ved at blive bedre venner med deres fjernvarmeanlæg.

Gode råd er vejen frem
Projektleder på Sommerluk.dk Jimmi Eiberg  fra forsyningsselskabet HOFOR, vurderer, at en helt almindelig parcelhusfamilie kan spare mange penge på varmeregningen, hvis den husker at sommerlukke for fjernvarmeanlægget.

”Mange tror, at varmesystemet bare kan passe sig selv året rundt. Men giver man sit fjernvarmeanlæg lidt opmærksomhed i løbet af året, så garanterer jeg, at tiden er alle pengene værd. Og får man først indstillet det korrekt og lærer et par fif, så er der penge at spare år efter år – og så er det oven i købet godt for miljøet, når varmen udnyttes effektivt. En af de ting, der er nemme at gøre, er at få sommerlukket for anlægget,” siger Jimmi Eiberg..

Han vurderer at hvis beboerne i et parcelhus i København husker at lukke for sommerventilen på deres fjernvarmeanlæg, vil de spare 3-5 % på varmeregningen. Det svarer til cirka. 500 kroner årligt. Besparelsen i andre dele af landet afhænger af prisen på fjernvarme i området. Nogle steder vil den årlige besparelse være helt op til 1.000 kroner højere end i København, hvor fjernvarmen er relativ billig.

Hvordan bliver vi CO2-neutrale?
Hvis alle fjernvarmekunder i Danmark går i kælderen 15. maj og sommerlukker for fjernvarmeanlægget vil det betyde massive besparelser på vores fælles CO2-regnskab. For hver gang en parcelhusfamilie drejer på sommerventilen og sparer 5 % på energiforbruget, mindskes deres CO2-udledning med optil100 kg.

Og hvis alle de københavnske fjernvarmekunder sommerlukker vil hovedstadens CO2-udledning kunne nedbringes med næsten 1.000 tons hvert år. Og hvis resten af landet også husker at lukker for sommerventilen, så er vi meget tættere på ambitionen om, at blive et CO2-neutralt foregangsland.

www.sommerluk.dk kan alle se, hvordan de justerer deres fjernvarmeanlæg og beregne hvor meget, de kan forvente at spare på den årlige varmeregning.