Solterrasserne botilbud sindslidende nyhed

Solterrasserne bliver botilbud for 54 sindslidende

Når Mændenes Hjem i slutningen af året flytter tilbage til Vesterbro, skal Solterrasserne ud i en omfattende renovering, for at blive botilbud for 54 sindslidende. Det besluttede forligsparterne bag Budget ’22 på årets overførselssag.

Bygningen på Johan Krohns Vej rummer i dag 65 små og utidssvarende plejehjemsboliger, som ikke er handicapegnede.

Forligsparterne har afsat 189 millioner kroner til ombygningen til botilbud. I forlængelse af den eksisterende bygning, skal en mindre tilbygning indeholde café og spisesal, aktivitetsområde samt et mindre antal boliger.

Pladser til dem med særlige behov

Botilbuddet oprettes for at have pladser nok til at tage vare på dem med særlige behov.

Der bliver pladser til 54 sindslidende – personer, som på grund af betydelig midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling, og som ikke kan få dækket behovene på anden vis.

Botilbuddet skal efter tidsplanen stå klar til marts 2026.

Vi er i tæt kontakt med Socialforvaltningen, og vil i samarbejde med dem invitere til nabomøder og dialogmøder om det nye botilbud.

Læs også om beslutningen på Budget ’22 ovre hos ValbyLIV:

Læs mere om resultaterne af årets overførselssag på Københavns Kommunes hjemmeside:

1 svar
  1. Pernille C
    Pernille C siger:

    Og kommer der en evaluering af forløbet med at huse narkobrugere på Solterrasserne?

    Ellers er der her en del-evaluering:

    — Om stofscenen:
    Forventningen om, at “forventer ikke, at stofscenen hvor de kommer fra flytter med, og beboerne kan få tiltrængt ro på deres tilværelse” holdt ikke. For naturligvis flyttede en del af stofscenen med til området, da man besluttede at huse 48 personer – tunge stofmisbrugere – fra Mændenes Hjem på Vesterbro til Solterrasserne i Valby. Det er bl.a. kommet til udtryk ved daglige hændelser med tydeligt svært narkopåvirkede personer til/fra stedet, heraf personer, som ofte er tumlet rundt i en tydelig narkorus, har råbt og skreget og i en del tilfælde opført sig udadreagerende og også voldeligt. I flere tilfælde er beboere i området blev opsøgt af ofte frembrusende, tydeligt narkopåvirkede og ret aggressive mandlige brugere, der direkte har spurgt. “Har du coke – har du penge? I et tilfælde om natten stod en tydelig narkopåvirket mandlig bruger pludselig ved siden af en kvinde, der var ved at låse sig ud af sin bil, og hun blev naturligvis ekstemt forskrækket, da narkomanen nærmest kommanderende spurgte efter penge.

    — Om varetagelsen af trygheden i området:
    Fra første dag med brugernes færden til og fra Mændenes hjem på Solterrasserne er der oplevet daglige hændelser med råberi og skænderier, samt i flere tilfælde forøvet vold mellem brugere på gaden på mod Valby Station – ofte fra tidlig morgen til hen på natten. I et tilfælde er der oplevet, at en mandlig bruger på vej til Mændenes Hjem på Solterrasserne fremstod vildt gestikulerende og var aggressivt råbende, var tydeligt narkopåvirket og fremstod klart psykotisk, slog og sparkede ud efter flere parkerede biler og ca.200 m fra Mændenes Hjem slog ud efter og skubbede til en tilfældig fodgænger, der dog formåede at støde angriberen fra sig. I stort set alle tilfælde har beboerne i området kunne stedfæste brugerne som kommet fra eller på vej til Mændenes Hjem på Solterrasserne.
    I flere tilfælde er der har forøvet hærværk på eksempelvis parkerede biler, brugere af Mændenes Hjem er i en del tilfælde set slæbe rundt på aflåste (d.v.s. sandsynligvis stjålne cykler), brugere af Mændenes Hjem har i flere tilfælde stået midt på veje og råbt op til beboere på altanerne, om de havde penge, brugere er gået rundt midt på kørebanen og har tydeligvis helt bevidst provokeret kørende med ikke at ville flytte sig fra vejen.

    — Konklusion:
    I de nævnte problematiske og klart utryghedsskabende situationer med brugere af Mændenes Hjem på Solterrasserne er det nu en helt entydig og klar konklusion, at flertallet af brugerne – udover det forhold, at de er tunge narkobrugere – endvidere har klare psykiske problemer – herunder med decideret psykotisk udadreagerende opførsel. De adskillige – tæt på daglige – episoder har klart haft en utryghedsskabende effekt, og det i et område, hor der naturligvis også bor en del særligt sårbare ældre og svagelige personer.

    I de tilfælde, hvor beboere i området har kontaktet Mændenes Hjem i forbindelse med de ovennævnte episoder, har der lyst det standardsvar, at man da beklager, men at man desværre ikke har bemærket en ellers grundigt beskrevet og meget karakteristisk bruger gå ind på stedet. Og Mændenes Hjem har så derefter i svar inviteret den områdets beboere til en snak på Mændenes Hjem eller sågar en rundvisning (og tilsvarende “tilbud” er der såmænd også kommet fra en kommunikationsmedarbejder hos Valby Lokaludvalg), hvilket de fleste naturligvis afviser som fuldstændig formålsløst. Om det er et udslag af et socialt eksperiment, er svært at vide, men når Mændenes Hjem på denne vis ønsker at gøre områdets beboere til klienter eller parter i en konflikt, men hvor parterne i realiteten kun er Mændenes Hjem i forhold til deres brugere, samt naturligvis de kommunale politiske og administrative beslutningstagere, så er det et udtryk for ansvarsforflygtigelse og basalt set manglende faglighed.

    Desværre efterlader dette også et indtryk af, at man kommunens side langt fra formår eller ønsker at tilbyde de tunge narkobrugere, hvoraf de fleste har ret klare og markante psykiske problemer, en ordentlig hjælp. Og med placeringen af Mændenes Hjem på Solterrasserne må man fra alle involverede parter med sikkerhed have vidst, at de problemer, der var og er på dele af Vesterbro omkring narkomiljøet naturligvis fulgte med til, Valby.

    En kommunikationsmedarbejder under Valby Lokaludvalg ses i et svar til en beboerklage, at anføre, at “Solterrasserne en kommunal bygning, og der er ikke krav om borgerhøring i beslutningen om at lade den overgå fra ét kommunalt formål til et andet.” – og dette er naturligvis sandt. Men det er os borgere, der betaler jeres løn, og vi forventer, at I opfører jer fagligt ansvarligt og sikrer jer, at de beslutninger der tages, ikke skaber unødig utryghed og gener for de ramte borgere. Her svigtede I fatalt på nærmest alle parametre – og det i en nærmest uansvarlig grad.

    Har man hos Valby Lokaludvalg og de øvrigt implicerede ikke ambition om eller mod til en evaluering eller blot en delevaluering af forløbet med den midlertidige etablering af Mændenes Hjem på Solterrasserne, så kan man jo kun håbe på, at I vælger at formidle åbent, ærligt og redeligt om, hvilke forventelige indvirkninger det får, at man nu har besluttet, at Solterrasserne fremover bliver et botilbud for 54 sindslidende – vel vidende, at distriktspsykiatrien i forhold til netop dele af den gruppe er ekstremt mangelfuld.

    Blot således, at vi beboere i området ved, om vi skal blive boende eller om vi skal lægge vores skattepenge et andet sted – for dette her forløb ønsker mange beboere ikke at opleve igen.

    Der skal være – og der er sandelig – plads til forskellighed også i Valby, men der er grænser for asocial og utryghedsskabende adfærd. Den grænse overskred I med jeres beslutning om indkvartering af tunge narkobrugere i et ellers ganske fredeligt beboelseskvarter klart her.

    På forhånd tak.

    Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *