Høje niveauer af radon målt i Valby

I vinteren igangsatte Valby Lokaludvalg sammen med Det Økologiske Råd en undersøgelse af, hvor stort et problem radonforurening er i Valby. Resultaterne blev præsenteret på borgermøde den 25. juni i Valby Kulturhus, og viser, at radonforurening er et stort og overset problem i Valby.

 

Da Valby Lokaludvalg og Det Økologiske Råd i vinteren igangsatte en stor undersøgelse af omfanget af radonforurening, var der stor interesse. Der var over 150 henvendelser for at deltage, og der blev målt radon i 22 boliger, bredt fordelt i Valby.

Radon er en radioaktiv luftart, der trænger ind i vores boliger gennem utætheder i fundamentet. Radon er kræftfremkaldende og udgør en særlig risiko, hvis husets nederste plan (f.eks. kælderen) anvendes til beboelse.

Undersøgelsen fokuserede på huse, der enten havde soveværelse i kælder, børneværelse i kælder, opholdsrum i kælder eller ikke havde kælder. Resultaterne er nedslående – i 70 % af husene blev den nedre grænseværdi overskredet, og i 35 % af husene blev den øvre grænseværdi overskredet. De største overskridelser ses typisk i sove- og børneværelser.

På borgermødet præsenterede Kåre Press-Kristensen resultaterne af undersøgelsen. Torben Valdbjørn Rasmussen fra Statens Byggeforsknings Institut fortalte hvordan man kan reducere radonindholdet i boligen. Som led i projektet er der lavet en folder om radon i boliger og simple løsninger til at nedbringe radonindholdet.

Materialer fra borgermødet:

Folderen Radonmålinger i Valby

Torben Valdbjørn Rasmussens præsentation

Kåre Press-Kristensens præsentation 

Om Radon:

  • Radon er en radioaktiv luftart, der trænger ind i vores boliger gennem utætheder i fundamentet.
  • Radon er ansvarlig for halvdelen af den samlede bestråling af den danske befolkning.
  • Radon er den hyppigste årsag til lungekræft efter rygning ifølge Sundhedsstyrelsen.
  • Hos børn øger radon risikoen for akut leukemi.
  • I København er de sidste 10 år fundet radon over den vejledende grænseværdi i lidt over hver tredje bolig (jf. Dansk Radonanalyse). Risikoen er størst i rum med høje niveauer, hvor beboere opholder sig længe f.eks. soveværelser og stuer/opholdsrum i husets nederste etage.