Hurra for bydelsplanerne

Overborgmester Frank Jensen, medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation, lokaludvalgsmedlemmer fra hele København samt københavnere i al almindelighed, fejrede torsdag den 23. maj de nye bydelsplaner. Borgerrepræsentationen godkendte samme aften de 12 planer. Tiltrods for at bydelsplanerne først nu er formelt godkendt er mange af projekterne i bydelsplan for Valby allerede godt på vej til at blive realiseret.Bydelsplanerne er lokalt forankrede, og de mange projektforslag er blevet til i tæt dialog mellem lokaludvalgene og bydelenes borgere. Hver bydelsplan indeholder 15 lokale projektforslag, som Borgerrepræsentationen kan lade sig inspirere af, når kommunens penge skal fordeles i de kommende år.

Herunder følger en kort status over de projektforslag, der er indeholdt i bydelsplan for Valby.

Projekter i bydelsplan for Valby: status pr. juni 2013

Projekt 1. Toftegårds Plads: Ønske om øgede rekreative muligheder på pladsen.

Status: Fortsat ufinansieret.

Projekt 2: Kulturfacilitet i det centrale Valby: Ønske om at afhjælpe de eksisterende kapacitets og arbejdsmiljøudfordringer på Valby Bibliotek og i Prøvehallen ved at etablere et nyt bibliotek med tilhørende teatersal på den kommunale grund Smedestræde 2 i det centrale Valby.

Status: Der er i foråret 2013 afsat 2. mio. kr. til at udarbejde et dispositionforslag for et nyt bibliotek + teatersal på Smedestræde 2 i Valby. Dispositionforslaget skal indgå i forhandlingerne om Københavns Kommunes budget i 2014.

Projekt 3: Valby Idrætspark: Ønske om en gennemgribende renovering, modernisering og udvikling af Valby Idrætspark

Status: Der blev i efteråret 2013 afsat penge til dele af renoveringen af Valby Idrætspark. Valby Lokaludvalget er i fortsat dialog med lokale interessenter og Økonomiforvaltningen omkring udvikling og finansiering af de resterende dele af projektet.

Projekt 4: Åben sundhedsrådgivning: Ønske om etablering af et sundhedstilbud i “Equinox” bygningen på Gl- Køge Landevej

Status: Projektet er fortsat ufinansieret.

Projekt 5: Badestrand i Valbyparken:Ønske om etablering af en badestrand i Valbyparken.

Status: R98 fonden har i efteråret 2012 givet tilsagn om at bidrage til finansieringen af hele eller dele af en ny badestrand i Valbyparken. Valby Lokaludvalg er i dialog med Kongensenghave Lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at konkretisere projektideen.

Projekt 6: Kulbanevej Park og Aktivitetsområde: Ønske om at etablere et spændende rekreativt område langs Kulbanevej.

Status: Projektet er fortsat ufinansieret og kan først realiseres når den kommende jernbane til Ringsted er anlagt. Forventeligt 2017-2018.

Projekt 7:  Cykelbro over Folehaven / Holbækmotorvejen: Ønske om at forbedre forholdene for bløde trafikanter i Vigerslevparken i forbindelse med krydsning af Folehaven / Holbækmotorvejen.

Status: Der er i budget 2012 afsat 18 mio. kr. til etablering af cykel- gangbro. Lokaludvalg er i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen omkring den konkrete udformning der iøvrigt beror på dialog med frednings-myndighederne og BaneDanmark.

Projekt 8: Cykelstier på Gl. Jernbanevej: Ønske om etablering af cykelstier på Gl. Jernbanevej samt forbedringer af trafiksikkerheden ved krydsning til Hønsebroen.

Status: Der er i foråret 2013 afsat 7. mio. kr. til etablering af cykelstier og cykelbaner på Gl. Jernbanevej. Derudover har Områdefornyelsen Gl. Valby afsat yderligere 1. mio. kr til forbedringer på strækningen. Projektet forventes udført i foråret 2014.

Projekt 9: Skolestien / Gåsebæksforbindelsen: Ønske om øget trafiksikkerhed og belysning på strækningen.

Status: Der er i efteråret 2012 lavet små forbedringer på strækningen, men der er stadig behov for yderligere trafiksikring samt belysning og renovering af tunelerne.

Projekt 10: Nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads: Ønske om at revitalisere Herman Bans Plads

Status: Projektet er fortsat ufinansieret men der er dialog med diverse almene fonde samt Københavns Kommune omkring finansiering af projektet.

Projekt 11: Valby solcelleplan: Ønske om at udbrede solceller i Valby

Status: Projektet er fortsat ufinansieret.

Projekt 12: Klimatilpasning i Folehaven: Ønske om at forgrønne Folehaven samt andre klimavenlige tiltag

Status: Projektet er fortsat ufinansieret – Valby lokaludvalg har beviliget penge til et mindre pilotprojekt.

Projekt 13: Ung iværksætterbydel Valby: Ønske om øget samarbejde mellem erhvervsliv og klubber omkring ungdomsuddannelse og iværksætteri

Status: Valby har i januar 2013 fået Københavns første FabLab der har beliggende i Valby Kulturhus. I regi af Fablab er der igangsat en række udviklingsprojekter, der bl.a. har til formål at styrke iværksætteri og innovation blandt børn og unge herunder Fabschool. FabLab udspringer direkte af de drøftelser, der var i forbindelse med bydelsplan for Valby. Valby Lokaludvalg arbejder pt. Ikke aktivt med de øvrige dele af projektet.

Projekt 14: Valby Sammen om Folkeskolen: Ønske om øget samarbejde omkring fagudbud mv

Status: Projektet er fortsat ufinansieret og afventer blandt andet på grund af kommende folkeskolereform.

Projekt 15: Sammen om Valby C: Ønske om at styrke handelslivet i det centrale Valby

Københavns Erhvervsservice har iværksat et pilotprojekt med en kvartermanager i Valby. KES har afsat i alt 300.000 til pilotprojektet. Derudover er der rejst lokale midler således at projektet har en samlet budgetramme på ca. 1. mio. kr. De fysiske dele af projektet – herunder den fysiske forbindelse mellem Spinderiet og Valby Langgade er stadig ikke finansieret. Fysiske del oplagt lokal prioritet forud for budget 2014 med afsæt i kvartermanageren.