Valby Bibliotek høring

Vi ønsker os et bibliotek på Toftegårds Plads

Vi har indsendt vores svar på høringen om udviklingen af Valby Bibliotek. Vi anbefaler klart, at Kultur- og Fritidsudvalget arbejder videre med at bygge et nyt bibliotek som randbebyggelse på den sydlige del af Toftegårds Plads, som beskrevet i scenarie 1C.

Valby har talt

Debatten om de seks scenarier om udviklingen af Valby Bibliotek, som vi fik i høring i starten af maj, har blandt andet kørt på Facebook, på hjemmesiden, i dagspressen og i lokaludvalget. Holdningerne har været delt på midten, med to gennemgående synspunkter:

 • At bevare placeringen på Annexstræde, pga. de gamle charmerende bygninger, og den centrale placering, hvor mange har deres daglige gang.
 • At bygge et helt nyt bibliotek på Toftegårds Plads, som beskrevet i 1C, da det vil give det bedste bibliotek, og samtidig åbne op for pladsens uudnyttede muligheder.

Læs alle seks scenarier, vi har haft i høring:

Klart og entydigt svar på borgermøde: Byg bibliotek på Toftegårds Plads

Mandag den 29. maj holdt vi en stor folkefest på Toftegårds Plads, hvor vi bad alle, der mødte op, om at fortælle, hvilket scenarie for udvikling, de foretrak. I den forbindelse holdt vi et meget velbesøgt borgermøde, hvor scenarierne blev gennemgået og belyst af Kultur Syd og politikere fra Kultur- og Fritidsudvalget.

Her var der entydigt og klart stort flertal for løsning 1C, hvor et nyt bibliotek bygges som en randbebyggelse på Toftegårds Plads.

Det er derfor Valby Lokaludvalgs klare indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget, at der arbejdes videre med en realisering af løsning 1C.

Hvis ikke den bedste løsning på Toftegårds Plads kan realiseres, er borgernes klare holdning, at de ønsker at bevare biblioteket på dets nuværende placering.

Nuværende bibliotek har fortjent forbedringer

Lokaludvalget er enige i den vurdering, at det nuværende bibliotek er dårligt indrettet i forhold til de krav, borgerne og personalet med rette kan stille til et moderne bibliotek. Der er stort behov og ønske om:

 • Flere læsepladser
 • Mere plads til arrangementer
 • En bedre løsning for borgerservice
 • Generelt en mere hensigtsmæssig indretning af biblioteket

En realisering af scenarie 1C vil opfylde alle disse krav, og samtidig være første skridt til også at gøre Toftegårds Plads til en vefungerende plads,

Biblioteket kan blive første fase i at gøre Toftegårds Plads til Valbys kulturelle knudepunkt

Placering af et nyt Valby Bibliotek som en let og transparent randbebyggelse er en ideel første fase i at realisere visionen om Toftegårds Plads som kulturens plads i Valby, som beskrevet i Bydelsplan 2017. Placeringen som randbebyggelse vil

 • Skabe et byrum og en funktion på pladsen 
 • Tilføre liv og skabe aktivitet 
 • Skærme af for trafikstøj
 • Give pladsen karakter af byrum

Det er afgørende, at det nye bibliotek har transparente facader, så man kan se, at der sker noget i huset. Et bibliotek, med dets meget høje antal brugere synligt på pladsen, vil skabe synligt liv og tiltrække yderligere flow af mennesker.

Samtidig vil det markere, at Valby med den meget store byudvikling omkring F.L. Smidth, Grønttorvet og Ny Ellebjerg rykker sit kulturelle centrum tættere på de nye borgere.

Vælg det bedste og mest fremadrettede forslag

De fire scenarier, der har karakter af nybyggeri, ligger alle i en pris på mellem 33-37 og 44-48 mio. kr. Det er i alle scenarier under halvdelen af prisen for det tidligere projekt på Smedestræde.

Det er derfor en reel mulighed at vælge det forslag, som bedst og mest fremadrettet understøtter visionerne for Toftegårds Plads og for biblioteket. Det kan blive det første og rigtige skridt til at realisere en udvikling af Toftegårds Plads.

En forkert beslutning kan lukke disse muligheder permanent.

Bevar kulturhusets værkstedet og den gamle rytterskole

En ting, der er blevet klart i høringsprocessen, er, at borgerne er meget optagede af at bevare to ting:

 • Kulturhusfunktionerne og værkstederne i Valby Kulturhus
 • De bevaringsværdige bygninger i Annexstræde, især den gamle rytterskole

Den gamle rytterskole er ikke fredet men klassificeret som bevaringsværdig i høj klasse. Denne unikke og historiske bygning, som er et af Danmarks ældste biblioteker, må uanset hvad ubetinget bevares.

Valby Bibliotek Rytterskolen

Læs hele Valby Lokaludvalgs høringssvar her:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *