Vi blev klogere på Toftegårds Plads

Næsten 100 mennesker afsatte en lørdag eftermiddag til at hjælpe lokaludvalget med at blive klogere på, hvordan Valby gerne vil bruge Toftegårds Plads.

Dagens mål var at støbe kuglerne, der kan bruges som ammunition, når lokaludvalget igen forsøger at sætte Toftegårds Plads på den politiske dagsorden. Arbejdet med Bydelsplan 2017 er i fuld gang, og en løsning på smertensbarnet Toftegårds Plads er et stort ønske fra Valbys borgere.

Oplæg kickstartede dagen 

Første del af programmet samlede en række oplægsholdere, der delte ud af deres viden om byer og bydele – og hvad der kan få en by og en plads til at fungere sammen.

Stadsarkitekt Tina Saaby satte udviklingen af Toftegårds Plads i perspektiv af Københavns strategi for byudvikling. Hendes største anke mod pladsen foran Valby Kulturhus var, at den er for stor og uafgrænset – så man føler sig meget lille og utryg, når man opholder sig på den.

Ned i tragten 

Louise Vogel Kielgast fra Gehl Architects gik længere ned i tragten, og stillede en række vigtige spørgsmål, for at få lytternes tanker omkring pladsen i gang.

Toftegårds Plads og pladsen foran kulturhuset er ikke de eneste byrum i Valby – så hvilken rolle skal den spille i forhold til de andre? Hvilke aktiviteter foregår i de andre byrum, og skal Toftegårds Plads konkurrere med det? I takt med at Valby Syd udbygges, vil flere og flere borgere få deres daglige gang i området omkring pladsen. Hvad betyder det for hvilke funktioner, pladsen skal tilbyde?

Helt lokalt perspektiv 

Lars Becher, daglig leder af Valby Kulturhus, bidrog med en stribe erfaringer med begivenheder på pladsen. De begivenheder, der har været mest succesfulde har været dem, der kunne fylde pladsen. Den største succes har været street art festivalen Galore, som både byggede afskærmende vægge og opsatte scene til en tre-dages festival, der tiltrak kunstnere fra hele verden.

Mindre begivenheder drukner på pladsen, der er for stor, og ikke kan tilbyde afskærmning, overdækning eller siddepladser.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er lige nu i gang med en undersøgelse af, hvordan man kan løse Valby Biblioteks pladsproblemer. En mulig løsning er at bygge et nyt bibliotek i forbindelse med kulturhuset, og Lars afsluttede med at løfte sløret for en skitse af, hvor meget det ville fylde. Og det ville stadig levne masser af plads til nye byrum, bebyggelser eller andet på pladsen.

Så skulle I selv i gang! 

I dagens anden afdeling skulle de fremmødte selv lægge deres ideer og visioner på bordet. Det startede med en kreativ øvelse, hvor deltagerne skulle sende en SMS til sig selv fra 2025. På bordene var lagt fotos til inspiration, og alle skulle vælge et, der afspejlede den stemning, de godt kunne tænke sig at opleve på Toftegårds Plads.

Herefter skulle de forfatte en tekst, og resultatet blev delt mellem deltagerne rundt om bordene. Det blev udgangspunkt for mange gode diskussioner.

Bordene blev derefter inddelt efter tema, og deltagerne kunne nå at diskutere indenfor to hovedtemaer for pladsens udvikling.

Ved hvert bord sørgede en bordvært for, at væsentlige indsigter, pointer og ny viden blev samlet op, og taget med i det videre arbejde.

Og nu begynder arbejdet

Formand for Michael Fjeldsøe afrundede dagen med en stor tak til alle, der deltog. Dagen har gjort lokaludvalgvalget meget klogere på en retning for det videre arbejde med at skrive nye visioner for pladsen ind i Bydelsplan 2017.

Specielt tre pointer tog han med sig:

  • Pladsen har brug for en afskærmning imod trafik og støj – om den så skal udformes som bebyggelse eller begrønning
  • Der er stor interesse for at gøre pladsen til et kulturelt centrum i Valby
  • Vi skal afdække hvad der skal være pladsens særpræg, så den bidrager til de muligheder der er på Valbys øvrige pladser

Hør mere den 28. februar

Lokaludvalget samler nu op på alle de indkomne input, og bruger dem til at formulere en ny vision for Toftegårds Plads. Det foreløbige resultat kan Valbys borgere se og diskutere, når lokaludvalget inviterer til borgermøde den 28. februar. Her kan alle de projekter, lokaludvalget er ved at udvikle til bydelsplanen, inspiceres og diskuteres inden de ender som færdige projekter i planen.

Tid og sted for borgermødet den 28. februar annonceres her på hjemmesiden og på Facebook.

Læs meget mere om lokaludvalgets arbejde med Bydelsplan 2017:

Se billeder fra konferencen på Facebook:

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *