Tag Centerparkens bekymring alvorligt

Der var mange bekymrede og kritiske stemmer på nabomøde i Centerparken, hvor Frederiksberg Kommune vil etablere midlertidige boliger for 110 flygtninge fra 2017.

Naboerne til Centerparken var mødt talstærkt op – og imens den gode vilje var til stede, var uenigheden i Frederiksberg Kommunes beslutning stor.

Frederiksbergs ansvar

Formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune Pernille Høxbro forsikrede om, at Frederiksberg tager det fulde ansvar for integration og indkvartering, og at de arbejder på højtryk for at finde permanente boliger på Frederiksberg. De har gode erfaringer med frivillighed omkring modtagelse, og håber at den lokale befolkning vil være med til dette.

Lokaludvalget uenige i beslutning

Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg, beskrev Valbys Lokaludvalgs holdning til Frederiksbergs beslutning om at bruge Centerparken som midlertidigt bosted:

Vi er uenige i Frederiksberg Kommunes beslutning om at placere flygtninge i Centerparken i Valby. Men beslutningen er truffet, og vi vil gøre hvad vi kan for at det bliver løst på bedst mulig måde. De nye beboere skal have de bedst mulige forudsætninger for at kunne falde godt til.” sagde Michael Fjeldsøe.

Vi kan ikke rumme mere

De nye beboere skal gå i skole og institution på Frederiksberg, og kommunen forventer, at de grundet en intensiv indsats, vil være beskæftiget 37 timer om ugen. Det er dermed det helt normale fritidsliv for en familie, de vil lægge i Centerparken. Og her lagde kommunen vægt på, at beboerne og det gode naboskab er kernen til den gode integration.

Her gjorde de fremmødte igen opmærksomme på den uheldige placering i Centerparken – et område uden mange ressourcer og faciliteter for fritidsliv:

Hvad er det de skal lave her? Hvor skal børnene lege? Hvad skal de unge mennesker lave? Det eneste tilbud herude lige nu er bodegaen ved Menu” sagde en bekymret nabo.

Imens Frederiksberg Kommune er fortrøstningsfulde, og mener, at alle der flytter ind har gode forudsætninger for at kunne komme rundt og klare sig selv, er beboerne bekymrede for de nye indbyggere.

De her mennesker har frygtelige historier med i bagagen. De er flygtet fra krig, og nogle har oplevet ting på vejen herop, der har efterladt dem traumatiserede. At tro, at de bare kan begynde et helt normalt liv, hvor de tager bussen og går på arbejde, er naivt.” sagde en af de fremmødte borgere.

Det er et hårdt belastet område – i Hornemanns Vænge er 40 % af alle mellem 18 og 64 på overførselsindkomst. Frederiksberg Kommune lægger op til en masse frivillighed, men jeg har svært ved at se at vi kan rumme mere. Vi bokser i forvejen med store problemer.” siger Per Frederiksen, formand i beboerforeningen Hornemanns Vænge.

Bliv bedre til dialog – og til at lytte

Mødet sluttede over tid efter en lang debat, hvor mange borgere udtrykte deres frustration over den valgte placering af flygtninge, og den manglende evne og vilje til at tage lokale beboeres bekymringer alvorligt.

Frederiksberg Kommune blev kraftigt opfordret af de fremmødte, til at være bedre til dialog med naboerne. For eksempel ved at være i direkte kontakt med de lokale beboerforeninger, når der skal inviteres til møde. Og lytte til de lokale, der har erfaring med de problemer, der er ved placeringen i Centerparken.

Erfaringerne fra Frederiksberg kan ikke nødvendigvis overføres direkte. For beboelsen bliver planlagt midt i et af Valbys mest socialt belastede områder. Og imens den gode vilje er til stede, er overskuddet til at tage varmt imod en gruppe nye beboere det måske ikke.” siger Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg.

Mange uafklarede spørgsmål

Jeg synes de har meget travlt med at sige ’sådan gør vi her på Frederiksberg’, og lytter ikke til beboerne og os der kender området. Og der var ikke nogen klare svar på de spørgsmål, der var åbenlyse:

Vil de sørge for, at der er tilstrækkelig bemanding til at beboerne og naboer kan føle sig trygge også i aftentimerne? Vil de sørge for, at der er noget, beboerne kan foretage sig, når de ikke er i skole eller på arbejde? Vil de sørge for, at modtagecentret i Valby først bliver taget i brug, når der ikke er flere pladser på Frederiksberg? Vil de sørge for, at der bliver skaffet tilstrækkeligt med pladser på Frederiksberg, så det ikke bliver en mere eller mindre permanent midlertidig institution i Valby?

Det var spørgsmål, borgerne stillede og som fortjener et klart svar.” slutter Michael Fjeldsøe.

Fakta:

  • Frederiksberg Kommune har besluttet, at omdanne rehabiliteringsenheden i Centerparken 2-4 til midlertidige boliger for 110 af kommunens flygtninge
  • Flygtninge vil begynde at flytte ind fra marts 2017, når ombygning af lokalerne er færdig
  • De flygtninge der flytter ind, er helt almindelige mennesker. Det kan både være enlige mænd, enlige kvinder med børn, og familier. Mest fra Syrien og Eritrea, men kan også være fra Irak, Iran og Afghanistan. Præcis hvem der flytter ind, vides først lige inden indflytning
  • De første flygtninge vil flytte ind fra marts 2017. Centerparken får kapacitet til 110 mennesker, men de kommer ikke på én gang
  • Der vil blive ansat en velkomstvært, der er flygtningenes kontaktperson på stedet, og har kontakten til naboerne. Det er også den person, der koordinerer den frivillige indsats.
  • Frederiksberg Kommune afholder alle udgifter og har ansvaret for integrationsindsatsen.
  • Lejemålet i Centerparken er ubegrænset, men Frederiksberg Kommune regner med at bruge den som modtagecenter i en treårig periode
  • 70 naboer var mødt op til naboorienteringen i Centerparken
0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *