Regn søvn blå kys Valby kunst

REGN SØVN BLÅ KYS er ikke bare et af Valbys mange gavlkunstværker. Det er også et af flere værker, der arbejder med poesi som et grundelement i værket. Søren Ulrik Thomsen, der har lavet værket, er også først og fremmest kendt som digter. Lige siden han i 1980’erne med udgivelsen af City slang positionerede sig som en af den nye lyriks banebrydende digtere, er han vendt tilbage til storbyen som tema med dens særlige melankolske atmosfære, som Søren Ulrik Thomsen mener særligt repræsenteres ved det kunstige lys der blåligt spejler sig i sine regnvåde omgivelser. Derfor er Søren Ulrik Thomsen et oplagt valg til at udstille poesien netop i byens rum.

Digtet på gavlen, der stammer fra digtsamlingen ukendt under samme måne fra 1982, opstod ved, at Søren Ulrik Thomsen forestillede sig, hvilke ord han ville tage med til en øde ø. Valget faldt på følgende ord: regn, blå, kys, lys, seng, vand, hånd. Derefter lavede han kombinationer af ordene og udvalgte dem, han syntes var smukkest: regnhånd, lyskys, vandkys, blåseng, søvnblå, kysregn, lyshånd, vandsøvn. Digtes endelige form er de otte udvalgte ord sat sammen med de nye sammensatte ord. På gavlen tændes de enkelte ord med en forudbestemt rytme for til sidst at stå tændt alle sammen på én gang. Digtets todeling fremhæves ved gavlens todeling og digtets hyldest af hverdagens små kvaliteter fremhæves ved den skrifttype, som værket er udført i.

Søren Ulrik Thomsen er selv særligt glad for gavlens placering lige ved siden af en S-togstation væk fra centrums overophedede mylder af mennesker og reklameskilte. Stedet i sig selv er et billede på hverdagens til tider trivielle gang, og det er netop denne følelse af dagligdag, at værket gerne vil hylde.

Kunstværket er skabt i forbindelse med områdefornyelsen af Gl. Valby under projektet Valby Fortællinger.