0 Kommentarer/

Jesuskirken er opført med bryggeren Carl Jacobsen som bygherre efter arkitekt Vilhelm Dahlerups tegninger og indviet i 1891. Efter Carl Jacobsens ønsker er den opført med de gamle italienske katedraler som forbillede. Carl Jacobsen ønskede en kirke, der skulle genlyde af smuk musik. Således blev der lagt særligt vægt på kirkens akustik og Carl Jacobsen udstyrede kirken med hele to orgler, hvoraf det ene var bygget af den store franske orgelbygger Cavaillé-Coll. Kirken er dertil rigt udsmykket indvendigt i modsætning til de fleste andre danske kirkebygninger.

Foran kirken står et krucifiks, Kristus på korset, udført af Jens Adolf Jerichau. Krucifikset er opført i 1900, et par år efter selve kirkens indvielse. I den mellemliggende periode stod en kopi af Michelangelos Moses-statue fra 1515 på pladsen foran kirken. Den originale model til ”Kristus på korset” er udført i 1853 og findes på Glyptoteket i marmor dateret 1854. Foruden krucifikset foran Jesuskirken findes skulpturen i bronze i mindre udgaver i en række landsbykirker samt i Skt. Pauls kirke og Kildevældskirken i København.

Jerichau var en af Danmarks store kunstnere, der skulle tage arven op efter Bertel Thorvaldsens storhedstid. Jerichau fik for alvor gang i sin kunstneriske karriere, da han i Rom fik lov at arbejde i netop Bertel Thorvaldsens atelierer.

Jerichaus kendetegn blev den bevægelse og dynamik, han formåede at lægge i skulpturerne, hvilket var et brud på de hidtidige nyklassicistiske tendenser. Jerichau opnåede herigennem internationalt renommé og havde stor betydning for sine efterkommere og deres kunstneriske stil.

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *