Havtasken kunst Valby deling
0 Kommentarer/

Lidt skjult i Valbyparken står en skulptur af en af Danmarks store og folkekære kunstnere. Henry Heerup arbejdede igennem hele sin karriere både med skulpturer, grafiske tryk og malerier.  Som ung blev Heerup indskrevet på akademiets malerskole (1927-32), men eksperimenterede samtidigt med forskellige skulpturelle udtryk. Han foretrak tidligt at skabe i og med naturen og tog gerne sit materiale med udenfor. Således cyklede han i starten af 1930’erne ofte til Zoologisk Have og brugte dyrene som model.

Heerups tilgang til kunst var ny. På linje med den tyske kunstner Kurt Schwitters lavede han blandt andet skulpturer af skrald, og udfordrede hermed den traditionelle opfattelse af kunst, og hvad kunstnerisk skabelse er.

Senere blev Heerup et populært medlem af kunstnersammenslutningen Cobra, hvor han med sin inspiration fra nordisk folkekunst og mytologi fulgte gruppens dyrkelse af det umiddelbare og primitive kunstudtryk.

Heerups havde stor respekt for de materialer, han arbejdede med. Heerups stenskulpturer er udført med stor respekt for stenens oprindelige form, hvilket er tydeligt at se i den færdige skulptur.

Om sit arbejde med sten skriver han i sin arbejdsbog: “Stenens natur, dens styrke og tyngde giver respekt, og kun ved hjælp af kærlighed kan man overvinde den modstand, som den yder ved bearbejdningen. Granitten er “Naturens hårdkogte æg”, og netop i dette materiale må stenskulpturen blive en sammensmeltning af naturens og kunstnerens vilje. Stenens tiltrækkende kraft ligger deri, at den med sin form og farve viser, hvad jeg ønsker at se. Mangfoldige organiske former ligger der, og vil fødes.” 

Havtasken kom til Valbyparken i 1970, hvor den blev givet som gave af Albertina-fonden i forbindelse Bertel Thorvaldsens 200-års fødselsdag. Havtasken var nær blevet flyttet, da temahaverne i Valbyparken skulle anlægges. Det skete heldigvis ikke, og i dag står den fint og kigger frem fra sit buskads i Valbyparkens Surbundshave.

Heerup opnåede i slutningen af sin karriere stor international anerkendelse med udstillinger både i Stockholm, New York og Sao Paulo. Sammen med Carl Henning Pedersen var han Danmarks repræsentant ved Bennialen i Venedig i 1962.

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *