Smedestræde naboorientering nyhed

Den grønne forplads forsvundet fra Smedestræde-projektet

Den lovede offentligt tilgængelige forplads ud til Valby Langgade er forsvundet fra byggeprojektet på Smedestræde – et klart brud på aftalen om at bevare adgang til et offentligt rum med mulighed for at tage ophold.

Den besked har vi netop sendt af sted til kommunen i svaret på en naboorientering om det forestående byggeri af boliger til 24 unge med handicap på Smedestræde.

Et populært byrum nedlægges

I 2016 blev det vedtaget, at den tomme grund på Smedestræde skulle overgå til Socialforvaltningen, der manglede en grund til at opføre et botilbud til 24 unge med handicap. Vi synes det er positivt, at sociale boliger placeres på en attraktiv grund i Valby historiske bymidte.

Imens projektet er blevet udarbejdet har Valbys borgere nydt godt af det grønne åndehul, hvor TH Bar har drevet en meget populær sommerhave med servering.

Luftfoto af grunden Smedestræde

Det har vist et stort potentiale for et offentligt byrum på dette sted.

Det har derfor været et stærkt ønske fra os, at der blev indtænkt en offentligt tilgængelige plads med  opholdsmuligheder på den forreste del af grunden. Det ønske var der også opbakning til fra både Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet ved den politiske behandling.

De tre partier fik tilføjet til beslutningen i 2016, at “Partierne støtter, at der arbejdes for at etablere et åbent offentligt tilgængeligt grønt areal ud til Valby Langgade

Den manglende forplads er et brud på aftalen

I det projekt, vi nu ser, er der kun en lille forplads på hjørnet af Smedestræde tilbage i det fremlagte projekt.

Byggeprojektet lægger op til, at den forplads bruges til parkering. Det ser vi som et brud på de aftaler og politiske tilkendegivelser, der er givet under udarbejdelsen af projektet.

Det er afgørende for os, at indretningen af forpladsen inviterer til ophold og kan fungere som en overgang mellem det offentlige rum og den private beboelse.

En åben forplads er også vigtigt for at bevare fornemmelsen af den gamle Valby landsby, med kig ned langs Smedestræde.

Bevar villaens oprindelig karakter

I samme ånd er det også afgørende, at den gule villa på Smedestræde 2 bevarer sit udseende og karakter, når den renoveres i forbindelse med byggeprojektet.

Villaen er i så dårlig stand, at det meste af den oprindelig bygning skal udskiftes. Vi synes det er vigtigt at der ikke fraviges fra, at det skal se ud som det hus, der er nu.

Overordnet tilfredshed med byggeriet

Vi er overordnet tilfredse med udformningen af selve byggeriet, der overholder de strikse rammer i lokalplanen, og i materialer og udformning passer godt ind i det historiske Valby. Vi har heller ingen indvendinger mod dispensation til en længere facadelængde mod Asta Nielsen Strædet, som projektet lægger op til.

Vi synes det er positivt, at sociale boliger placeres på en attraktiv grund i Valby historiske bymidte.

Se hele vores svar på naboorienteringen her:

Se materialet fra naboorienteringen på vores mødereferat lige her:

2 replies
  1. valby❤
    valby❤ siger:

    Det er bare ikke godt nok for hverken Valby eller de fremtidlige beboere at man lukker området ind på den måde. Trist at man overhovedet overvejer at bygge en grå parkering på et af de mest centrale hjørner…

    Stedet har så meget potentiale for mere ambitiøse og spændende løsninger!

    Svar
  2. Inge Juel
    Inge Juel siger:

    Havde håbet bygningerne blev gule så det kom til at passe ind i det gamle Valby. Håber de bevarer de store gamle træer.

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *