Et grønt, rent og bæredygtigt Valby

Valby er en grøn og åben bydel – og står det til Valby Lokaludvalg skal det i 2016 blive endnu mere grønt, rent og bæredygtigt. Lokaludvalgets Årsplan for Miljøarbejdet 2016 er netop udgivet, og den tegner store visioner for Valbys udvikling.

Siden Valby Lokaludvalg overtog stafetten med det lokale miljøarbejde i 2011, har udvalget hvert år udgivet en plan for miljøarbejdet. Det er Valby Miljøgruppe, en åben borgergruppe i lokaludvalget, der sørger for, at de store visioner omsættes til konkrete resultater.

Visionen for de kommende års miljøarbejde er:

  • at Valby skal være en bydel, hvor alle kan bo, leve og arbejde miljøvenligt og grønt
  • at Valbys stilling som en åben og grøn bydel bevares og udbygges

Konkret arbejder miljøgruppen med fire indsatsområder:

Klimavenlig bydel

København skal være CO2-neutral hovedstad i 2025. Det er et meget ambitiøst mål – som kun kan realiseres ved en fælles og lokal forankret klimaindsats. Miljøgruppen har valgt at fokusere på initiativer målrettet boligejere- og lejere og de erhvervsdrivende i Valby. Målet for 2016 er at få flere grundejerforeninger til at tage imod tilbuddet ’For enden af vejem’ fra Energitjenesten, som er gratis rådgivning til energibesparelser. Året vil også byde på endnu en møderække i Valby Erhvervsnetværk – bæredygtig bundlinje, hvor lokale virksomheder mødes og udveksler grønne ideer og inspirerer hinanden til at tænke bæredygtigt.

Ren bydel

Affaldssortering er den helt store overskrift for denne indsats. Københavns Kommune har sat et ambitiøst mål om, at 45 % af husholdningsaffald skal genanvendes i 2016, samtidig med at forbrændingen skal reduceres med 20 %. Den nye nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads bliver et skub i den rigtige retning, og miljøgruppen er derfor dybt engagerede i arbejdet.

Den årlige Store Forårsrengøring, hvor Valby får en ordentlig oprydning af over 200 frivillige, ligger i år den 17. april.

Grøn bydel

Valby har store og sammenhængende grønne områder, og sammen med de mange villahaver fremstår Valby som en grøn bydel.

Lokaludvalget har fortsat fokus på begrønning af Toftegårds Plads, som er miljøfyrtårnsprojekt i 2016.  Arbejdet med at udvikle Smedestræde som fælles byhave fortsætter, og miljøgruppen starter også et nyt projekt op til foråret; Blomstrende By, hvor man kan adoptere et vejbed, og på den måde gøre Valby grønnere. Miljøgruppen følger også arbejdet med Harrestrup Å og den kommende badestrand ved Valbyparken tæt.

Bæredygtigt handelsliv

Valby Lokaludvalg arbejder fortsat på at øge andelen af økologi, blandt andet via sommerens økologiske markeder på Tingstedet. Derudover har Valby Lokaludvalg udgivet Guide til grønne indkøb i Valby, som er en guide til valbyborgerne om, hvor de kan købe miljømærkede og økologiske dagligvarer, delikatesser, tøj, personlige plejeprodukter mm. lokalt. Målet er at gøre guiden digital i 2016.

Vil du gerne engagere dig i det lokale miljøarbejde, så kontakt formand for Valby Miljøgruppe Henrik Palsmar på henrik@palsmar.dk.