Drømmen om Smedestræde er død

Der bliver ikke bibliotek og teatersal på Smedestræde 2. Efter at der hverken blev sat penge af i budgettet for 2016 eller i overførselssagen, er der ikke længere mulighed for at realisere projektet. Lokaludvalget holder borgermøde om sagen torsdag den 16. juni kl. 17 på Cafe Ciré.

Det er rigtig ærgerligt. Det var helt klart en god og visionær løsning for at få løst de problemer, der er med indretningen og arbejdsmiljøet i det nuværende bibliotek og en helt ideel placering midt i det gamle Valby. Men vi må erkende, at der ikke har været politisk opbakning til det. Det har været et topprioriteret budgetønske fra Lokaludvalget og fra flere af de lokale partier, men det har ikke været nok.” fortæller Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg.

Boliger for udviklingshæmmede 

Socialforvaltningen har budt ind med et projekt, hvor grunden bruges til 24 boliger til unge udviklingshæmmede. Smedestræde er en af de få muligheder for at finde en kommunal grund til boligerne, da kommunen systematisk har solgt sine grunde. Nu har de ikke råd til at købe nye, fordi grundpriserne er steget.

Sagen var på Socialudvalgets dagsorden i onsdags, og det blev besluttet, at de skulle gå i dialog med lokaludvalget. De mødtes med lokaludvalgets formand og næstformand i går mandag, for at drøfte sagen. Lokaludvalget vil tage sagen op på sit næste møde den 14. juni, og vil desuden afholde et borgermøde inden sommerferien, så Valbys borgere kan blive hørt.

Men processen kommer til at gå hurtigt. Der er lagt op til, at der inden sommerferien træffes beslutning om, at der enten skal afsættes penge til at projektere Socialudvalgets projekt, eller at grunden sættes til salg.

Lokal indflydelse på byggeriet 

Lokaludvalget ser det som en vigtig opgave at finde plads til disse boliger, og vil derfor gå positivt ind i drøftelsen. Men det er også vigtigt, at få lokal indflydelse på planlægningen. Udformningen skal passe ind i det centrale Valbys særlige stil og stemning, og det bør sikres, at der bliver pladsdannelse, der giver udsyn til Smedestræde.

Det er en meget følsom placering, hvor man ikke kan bare kan bygge hvad som helst. Udmeldingen fra Socialforvaltningen er, at man agter at holde sig inden for lokalplanens rammer for bebyggelsesprocent og bygningshøjder. Lokaludvalget har ønsket at komme med i en følgegruppe til projektet, for at sikre dette.

Borgermøde 

Lokaludvalget og Socialforvaltningen inviterer Valbys borgere til åbent møde torsdag den 16. juni kl. 17 på Café Ciré. Her kan du høre om de foreslåede planer for grunden på Smedestræde. og få besvaret dine spørgsmål. Alle er velkomne, og lokaludvalget håber på stort fremmøde.

Nyt bibliotek skudt tilbage til start

Med hensyn til biblioteket er Valby slået tilbage til start. Problemstillingen er uændret: Biblioteket er for lille og dårligt indrettet til de funktioner, det huser. Teatersal i Prøvehallen kan ikke bruges, når der er idræt ovenpå. Og omvendt lægger teaterbrugen beslag på et stort antal idrætstimer, som ellers kunne bruges til foreninger og Valby Skole. Det er ting, der nu kræver nye løsninger.

Og dem arbejder lokaludvalget stædigt videre på at finde.

 

1 svar
  1. Gitte Boel Gammelgaard
    Gitte Boel Gammelgaard siger:

    Hvis man lavede et fælleshus, for de 24 boliger for udviklingshæmmede, kunne lokalområdet få glæde af sådan et hus. De unge udviklingshæmmede kunne drive cafe og leje lokalet ud til aftenskole, gymnastik, foredrag etc. I Herta ved Galten har en hel landsby stor glæde af de udviklingshæmmede som leverer friskbagt brød, grøntsager og driver Danmarks mindste mejeri. Alt sammen til gavn for de lokale. Og en fællessal bliver brugt af hele landsbyen selvom den ligger i et bofællesskab for udviklingshæmmede.

    Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *