Indstilling Copenhagen Tomahawks Women

Formål med det frivillige arbejde

Formålet med det frivillige arbejde hos Copenhagen Tomahawks Women er at spille og udbrede kendskabet til Amerikansk fodbold hos kvinder. Sporten der oftest ses som værende voldelig og aggressiv, er i virkeligheden en meget teknisk og strategisk sport, som kræver teamwork, tillid og mange træningstimer.

Copenhagen Tomahawks Women er det første kvindehold i amerikansk fodbold i Danmark. Holdet blev etableret i 2017 af kvinder med en interesse for sporten og en lyst til at dyrke en utraditionel sport. Sidenhen har mange kvinder været igennem og prøve sporten af, flere nuværende spillere har været med fra starten.

Copenhagen Tomahawks Women bryster sig over at være inkluderende. Der er plads til alle, uanset alder, størrelse, race eller seksuel orientering.

Flere spillere er kommet til fordi de har spillet fx håndbold hele livet og gerne vil prøve noget nyt, andre er kommet til uden nogen erfaring med at dyrke sport, og Tomahawks velkommer alle, på begge ender af spekteret. Formålet med holdet er derfor også at skabe et rum, hvor alle slags kvinder kan føle sig tilpas og velkommen, og som en del af foreningslivet i København. Et sted hvor der er mulighed for at dyrke amerikansk fodbold, motion og socialt fælleskab uanset erfaring eller kondition, men med viljen til at være med.

Aktiviteter i det frivillige arbejde

Der er mange aktiviteter i det frivillige arbejde hos Copenhagen Tomahawks Women. Den første og vigtigste er træning hver mandag og torsdag i Valby Idrætspark, hvor trænerene Lasse, Ken og Mads frivilligt står for 2 timers kyndig træning. Kvinder fra hele Storkøbenhavn valfarter til Valby for at spille med.

Som en del af det amerikanske fodboldfællesskab i Danmark, stiller spillere og trænere sig til rådighed som dommere, chain (en hjælper der står på sidelinjen), samt boldhjælpere til kampe rundt omkring i Danmark. Ved Tomahawks Mens hjemmekampe stille kvindeholdets spillere sig til rådighed, både som hjælp til afvikling af kamp og af aktiviteter udenom kampen, fx salg af drikkevare og alt godt fra grillen.

Flere af spillerene og trænere fra kvindeholdet sidder også med i klubbens bestyrelse, her lægges mange timer på alt fra budgettering, booking af baner i samarbejde med Københavns Kommune, indmeldelse og udmeldelse af medlemmer og generelt bestyrelsesarbejde.

En vigtig del af at være medlem af en sportsklub baseret på en semi-ukendt sport er rekruttering. Spillerene står selv for rekruttering af nye medlemmer til holdet, her bruges mange timer på at rekruttere i personlige netværk, men også på sociale medier som Facebook og instagram. Kvindeholdet har haft stor succes den seneste tid, men at rekruttere i facebook grupper for piger og kvinder.

Derudover deltog klubbens spillere til Valby Kulturdage 2019 med henblik på rekruttering samt oplysning om, at amerikansk fodbold spilles i Valby idrætspark.

Alle medlemmer betaler kontingent til klubben, men for at få noget ekstra indtjening til klubben, har spillere (før Corona), stået vagt til koncerter rundt omkring på Københavnske spillesteder, samt i bar på Copenhell, derved lægger spillerne nogle frivillige timer for at hjælpe klubben økonomisk. Endnu et tiltag for at hjælpe klubben økonomisk, er afholdelse af polterabender. Der kan bookes en sjov dag, hvor gruppen bliver undervist i amerikansk fodbold, af Tomahawks spillere som frivilligt bruger deres lørdag formiddag på afholdelse, spillerne hjælper med udstyr og med afvikling af aktiviteten.

Da vi kom tilbage efter Corona nedlukningen, havde alle i klubben en lyst og et behov for at have mere ”snakke”-tid sammen efter træning, og da vi ikke har et klubhus, blev det til sodavand på parkeringspladsen. Hurtigt blev der meldt ud ”jeg køber en ramme faxe kondi til næste gang” og sodavandskassen var etableret. Med sodavandskassen får vi muligheden for at tage en snak sammen efter træning om stort og småt og initiativer som dette, bliver altid grebet og ført ud i livet, fordi spillerene hos Tomahawks Women elsker klubben og gerne vil lægge deres kræfter i foreningslivet.

Beskrivelse af den/de frivilliges indsats

Foreningen bliver drevet af frivillige kræfter. Kvindeholdets trænere er alle frivillige og bliver ikke betalt. Spillerne og trænere lægger ofte mange flere timer end de 4 timer der bruges om ugen på træning.

For trænerstaben er det planlægning af træning, bevarelse af de mange spørgsmål der kommer fra spillere, kampplanlægning (der findes ikke en liga for kvinde hold i Danmark, Copenhagen Tomahawks spiller i den svenske liga), osv. under Corona har trænerstaben arrangeret online træning og da landet åbnede op, blev der lagt mange timer i at forsøge, at afholde corona-sikre træninger, hvilket blev gjort til over alles forventninger. Det kan være svært at holde afstand i en kontaktsport, men der blev planlagt sjove og interessante træninger, opdelt i hold af 10 spillere. Derudover står trænerstaben altid klar med gode råd, anerkendende og motiverende ord samt ønsket om at alle lykkes i sporten.

Som beskrevet ovenfor bliver der fra spillernes side lagt mange frivillige timer i at stå dommer, rekrutterer, formidle om sporten, stå vagt samt afvikling af kampe.

Derudover arrangerer spillere og trænere ofte i samspil, teambuilding dage udenfor almindelig træning. I vinters var det en personlig crossfit time med en crossfit træner og henover sommeren har den stået på både rundbold-dag og Olympisk Lege efterfulgt af fælles udflugt til åbningskampen af den amerikanske fodbold sæson i Danmark.

Vores motto er Football is Family, og det bliver gang på gang bekræftet på og af banen. Alle på kvindeholdet er med til at skabe det unikke fælleskab vi har, og om du har været med en gang eller siden 2017, så er der plads til store og små følelser. En stor del af vores holdånd bliver skabt ved støtte til hinanden, om det er med et kram hvis man har haft en dårlig dag på arbejdet, støttende ord hvis man har ondt i sjælen, eller de positive tilkendegivelser når man har fået nyt job, har fødselsdag eller er blevet gravid. Man kan altid regne med støttende ord når man kommer til football. Denne indsats kan ikke måles i timer, men den kan mærkes af alle på holdet, og det man giver selv, får man tusindegange tilbage.

Opnåede virkninger for målgruppen

De opnåede virkninger for målgruppen ses tydeligt i de følgene kommentarer, der er kommet fra medlemmerne. Copenhagen Tomahawks womens målgrupper er kvinder i alle aldre der har lysten til fælleskabet. Nedenfor kan ses nogle af de resultater som der opnået, fx lysten til at dyrke motion, en kærlighed til sporten, fælleskab og nye venner, samt en følelse af at høre til. En stor del af det der arbejdes for, er fysisk og mental velvære hos dem der har lysten til at lægge deres tid i CPH Tomahawks. Det opnås hver mandag og torsdag, når trænere og medspillere møder op i sne, regn og 30 grader, for at træne sammen. Det er fælleskabet i, at kravle på en våd græsplæne, under opvarmningen på en regnfuld mandag, eller at vinde en kamp sammen, over svenskerne, på et tomt stadion i Malmø, efter 6 måneders corona nedlukning. Det selvværd begge disse oplevelser bringer, er en af de vigtigste opnåede virkninger for målgruppen.

Derudover har det frivillige arbejde hos CPH Tomahawks medvirket til
• At styrke trivsel og livskvalitet hos en gruppe af kvinder der ikke har følt succes i andre sportsgrene.
• Udbrede viden om amerikansk fodbold både hos kvinder, men også bredt i befolkningen ved hjælp af facebook, instagram og tilstedeværelse fx ved Valby Kulturdage 2019.
• At fremme et fælleskab hos kvinder på tværs af Øresund, selvom vi er modstandere til de svenske hold, er vores fællesmål at fremme amerikansk fodbold blandt kvinder.
• At skabe opmærksomhed omkring en mandsdomineret sport, og at denne sagtens kan spilles af kvinder.
• At kvinder der ikke har følt de havde en plads i sportsverdenen, har fået succesoplevelser med sport og som værende en del af et hold.
• En fællesskabsfølelse hos mange forskellige kvinder der mødes med det formål at spille sport.

Udtalelser fra brugerne

”Som voksen kvinde synes jeg det var det svært at starte til en sport hvor folk allerede var ”etablerede” i sporten. I amerikansk fodbold er vi alle nye og alle ved at finde ud af hvad det går ud på. Holdet er diverst både på alder og størrelser på kvindekroppen og det ELSKER jeg, da jeg ikke er stødt på det før i en anden sportsgren. Fantastisk man i en alder af 37 kan få nye veninder igennem en sport”
– Louise, 37, skolelærer, Valby.

”Football is family:
Det er ikke bare noget vi siger, det er sådan at det er.
Vi skændes, vi griner og vi græder sammen. Vi fejrer hinandens succes og samler hinanden op i svære situationer.
På den måde er football fantastisk, for der er plads til alle. Vi har flere eksempler på spillere som har stået- eller befinder sig i en svær situation. Når de er startet til football får de ikke bare en distraktion fra hverdagen og afløb for frustrationer, men også et helt nyt netværk af fantastiske mennesker.
Udover det består klubben af fantastiske ildsjæle, der gør alt og mere til for at skabe opmærksomhed omkring sporten og få den til at vokse i vores lille land.”
– Cecilie, 26, Glostrup.

”Tomahawks kvinde hold er skide gode til at tage imod nye spillere og tager gerne en under armen og viser vejen frem.”
– Maria, 31, Valby.

”Football for mig har været terapi for sjælen både da jeg kom hjem fra min udsendelse i Estland og efter jeg kom hjem fra Afghanistan – og så er alle mine holdkammerater nogle utroligt dejlige mennesker”
– Maja, konstabel i forsvaret.

”I en lang årrække gik jeg med ønsket om at motionere fast, men med udfordringen i at skulle starte til en sport i en sen alder uden erfaring, og uden succes i fitnesscenter samt manglede motivation, oplevede jeg nederlag på nederlag. Så for 3 år siden opdagede jeg et nystartet amerikansk fodboldkvindehold i Valby, her var alle velkommen og alle var nye. Jeg tog derud for nu 3 år siden og spiller stadig i Tomahawks idag. Kvindeholdet gav mig blod på tanden ift. træning og blev endnu mere fanget af sporten, da der var en masse taktisk og teknisk at lære!
Derudover har jeg fået en masse holdkammerater, veninder og faktisk min helt egen ekstra familie. Vi er der for hinanden, både på og udenfor banen. Dertil har jeg fået så mange personlige og holdmessige succesoplevelser, som påvirker min hverdag på en mega positiv måde. Jeg synes det er det sejeste at fortælle folk at vi, TOMAHAWKS, er det eneste kvindehold i DANMARK! Og vi er med til at fremme sporten!”
– Louise, 26år, under uddannelse som Teknisk Tegner, Nørrebro.

”CPH Tomahawks kører på frivillighed. Når man er spiller i Tomahawks arbejder man også som frivillig til diverse arrangementer, for at få de praktiske ting til at gå op, eller for at begunstige klubøkonomien.
Vi bruger omkring ti frivillige per kamp, foruden ressourcetunge dommergerninger. Man mærker tydeligt, hvordan denne klub er inddragende og sammentømret. Medlemmerne går til sport sammen, hvor de mødes fast. Der bliver nye relationer skabt, som man mødes med til sporten, som frivillig til andre holds kampe, dommergerninger, klubarbejde eks. som vagt til koncerter. Mange medlemmer ser hinanden ofte på kryds og tværs udenfor klubbens arrangementer. Dette bevidner om, at frivillighedsmodellen i Tomahawks ikke blot får de praktiske ting til at køre; det bygger broer imellem mange og faciliterer sammenhold og venskaber blandt mange der nødvendigvis aldrig har prøve at være en del af et hold.”
– Mads, 34, Greve.

”Når man er voksen, kan det være svært at få nye venner. Hos CPH Tomahawks women har jeg fået 25 nye veninder. Det er virkelig dejligt at kunne kombinere motion med fælleskab. Jeg er tyk og har i mange år haft lyst til at spille en holdsport og finde et fællesskab, jeg har bare ikke kunnet finde stedet jeg passede ind, både med min uerfaringhed i holdsport men også hvor der var plads til min størrelse. I Tomahawks er der både plads til at være uerfaren og til at være tyk. Det er dejligt at man ikke skal tabe sig før man kan være en vigtig medspiller og holdkammerat”
– Katrine, 30, København V.

”Football gav mig motivationen til at give det en ekstra skalle med genoptræning da jeg blev skadet i knæet, fordi jeg havde en hel football-family som jeg inderligt ønskede at komme tilbage til.”
Tina, pædagog, København S.

”Som tilflytter fra Aalborg kan det være svært at skabe venner udenfor ens arbejdsplads. Copenhagen Tomahawks kvindehold tog i mod mig med åbne arme, venlighed og kærlighed. Gennem foreningen genfandt jeg min passion for amerikansk fodbold og stiftede bekendtskab med fantastiske kvinder som inspirerer mig. Jeg er stolt af at være med i Copenhagen Tomahawks.”
– Nanna, 30, København K.

”Amerikansk fodbold er en lille sport i Danmark, så frivillige er en essentiel del for at opdyrke sporten. I CPH Tomahawks har vi nogle helt særlige kræfter, som bruger en masse frivillige timer på at coache klubbens kvindehold i amerikansk fodbold, så det sammen med andre initiativer i flere danske klubber og med det svenske forbund, bliver en sport, der kan vokse i Danmark og blive en etableret sport for kvinder.”
– Nana, Vanløse.

“Football får mig til at være i nuet, det er balsam for sjælen. Og så er det ret bad ass med alle de blå mærker.”
– Christine, 28, Skolelærer, Herlev.