Toftegårds Plads Budget 21 nyhed

Nu eller aldrig for Toftegårds Plads

De afgørende forhandlinger om regningen for Valbys nye bibliotek på Toftegårds Plads foregår netop nu på rådhuset: Bliver det en skrabet model, der ikke taler ind i pladsens videre udvikling, eller kan der findes ekstra 26 mio. kr. til at integrere det nye bibliotek i pladsen, og bane vejen for visionen ’Bølgen’.

Toftegårds Plads har ligget gold og grå hen siden 80’erne, til stor ærgrelse for Valbys borgere. En budgetbevilling i 2019 til et nyt bibliotek og en længe ønsket helhedsplan gav håb om, at pladsen endelig ville blive prioriteret på rådhuset.

Men nu tyder det på en skrabet model af bibliotek og plads, hvis politikerne ikke prioriterer at finde yderligere en pose penge på årets budget.

Valby vokser med 10.000 borgere over de næste år, med nye byggerier i den sydlige del af Valby. Om ekstrabevillingen kommer, vil vise, om politikerne virkelig vil gøre Toftegårds Plads til en velfungerende plads for Valbys nuværende og mange kommende borgere.

Ja tak til Bølgen – en imponerende løsning for pladsen

Resultatet af arbejdet med en helhedsplan for pladsen er visionen Bølgen, som er tegnet af Schønherr arkitekter.

Bibliotek Toftegårds Plads Valby nyhed deling

Visualisering af ‘Bølgen’ – Schønherr arkitekter

Visionen beskriver en plads, der med bakker og belægning skaber et flot forløb og en afskærmning til den trafikerede Gl. Køge Landevej. Biblioteket er fuldt integreret med pladsen, og skaber med sin højde og åbne facader både afskærmning mod Vigerslev Allé og liv og lys til pladsen.

Tværsnit variant B Valby Bibliotek Toftegårds Plads

Det er bare ikke den model af biblioteket, der er råd til med bevillingen på Budget ’19.

Efter at visionsplanen blev vedtaget blev arkitekterne bedt at præsentere en skrabet model – variant A – der kan realiseres indenfor bevillingen på 72 mio. kroner.

Tværsnit variant A Valby Bibliotek Toftegårds Plads

Den nedskårne version er en firkantet udgave af biblioteket forklædt som grøn, og den lever slet ikke op til det, Valby er blevet stillet i udsigt, og heller ikke til det, Schønherr arkitekter har tegnet.

Læs mere om forskellen på variant A og B lige her:

Selv med de ekstra 26 millioner bliver det nye Valby Bibliotek ikke dyrt – en samlet udgift på ca. 96 mio. kr. er ikke meget for et nybygget, moderne bibliotek. Og ekstrabevillingen på 26 mio. kr. er nødvendig for at bygge et bibliotek, der kan få en sammenhæng med pladsen, der skal udbygges senere.

Hellere er hyggeligt, småt bibliotek end endnu en fiasko med Toftegårds Plads

Det nuværende bibliotek på Annexstræde ligger i bevaringsværdige bygninger, og set udefra er det et hyggeligt sted, som folk er glade for at besøge.

Indenfor kæmper medarbejderne med dårligt indeklima, mangel på plads til bibliotekets mange tilbud, og en uheldig indretning i flere niveauer, der gør opbevaring og flytning af bøger problematisk.

Et bibliotek efter variant A vil nok løse det nuværende biblioteks problemer med plads og arbejdsmiljø, men for Valbys borgere vil det være en ringe erstatning, hvis det ikke samtidig bliver løftestang for Toftegårds Plads.

Det er nu eller aldrig for Toftegårds Plads

26 mio. er ikke dyrt: Den samlede pris på et nyt bibliotek, der kan løfte visionen om et nyt kulturelt centrum i Valby, ligger ikke over, hvad andre biblioteker i København har kostet.

Forvandlingen af Toftegårds Plads er en vanskelig opgave at få løst, men arkitekterne har løst den forbilledligt. Det er også det projekt, politikerne har valgt.

I en bydel, der vokser så stærkt som Valby, har borgerne fortjent en løsning, der ikke bare er et hus på en plads, men et bibliotek, der kan løfte visionen om at gøre Toftegårds Plads til Kulturens Plads i Valby. Det bliver det nye centrum, der binder det nye og gamle Valby sammen.

Men det kræver, at politikerne bevilger resten af pengene til det projekt, de har valgt.

Hvis du også synes, at politikerne skal afsætte de ekstra midler til at vi kan få det bibliotek, der er fremlagt, og som kan blive første skridt til en grøn og attraktiv Toftegårds Plads – så skriv og fortæl det til politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget på rådhuset.

Se medlemmerne af udvalget og find kontaktinfo lige her:

1 svar
 1. Grethe Bohmann Zinck
  Grethe Bohmann Zinck siger:

  Det nuværende bibliotek bør bevares. Selvfølgelig med forbedringer. Jeg har endnu ikke set at stedet er fyldt med folk. Tværtimod. Toftegårds Plads bør bevares som den åbne plads og rekreativt område, den fremstår som allerede. Der er fine blomsterkasser og folk sidder på pladsen på de sæder , der allerede er.. Der er Cafe Incita med udsigt til åben himmel med sol hele aftenen uden bygninger, der skygger. Om aftenen kan man se det fine lys på træerne rundt om pladsen og den svage trafik, der kører forbi.
  Ikke flere bygninger, som skæmmer vores område. Lad os få frirum med grønt.
  Kulturhuset er allerede i gang med renovering og man kan håbe, at det åbner mere op for folk og ikke kun til lukkede foreninger.
  Københavns kommune har ikke mange pladser, parker, huse, som vi selv ejer. Alt er solgt til private investorer, som skal bygge tæt og højt og dyrt.

  Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *