Valbys kulturelle knudepunkt

Næsten 100 valbyborgere afsatte lørdag den 14. januar eftermiddagen til at hjælpe lokaludvalget med at blive klogere på, hvordan de gerne vil bruge Toftegårds Plads. Og dagen tegnede en meget klar retning for en ny vision for pladsen.

Valbys kulturelle knudepunkt

Overskriften for den nye vision bliver at omdanne Toftegårds Plads til Valbys kulturelle centrum.

Pladsen har en størrelse, der giver muligheder for både de store kulturelle oplevelser, og også de mindre, hvis der arbejdes med at opdele pladsen i mindre rum. Og så ligger Valby Kulturhus og unge-projekthuset Kraftwerket i forvejen på pladsen.

De fremmødte borgere havde mange forslag og ideer til hvilken type kulturelle oplevelser, de gerne ville møde på pladsen.

Skabe rum for byliv

Dagens oplæg pegede på de største udfordringer med at bruge især den sydlige plads til noget fornuftigt. Pladsen er for stor og åben, man føler sig hurtigt lille og alene på den, og der er ingen afskærmning imod den tætte trafik, der suser forbi.

En del af visionen skal derfor være at afskærme den store sydlige plads fra trafikken. Det kunne være i form af en randbebyggelse med aktive stueetager, suppleret med transparent afskærmning.

Det vigtige i den forbindelse er, at der er flere indgange til pladsen, og at afskærmningen ikke lukker lys og liv ude. Al bebyggelse skal have åbne, aktive facader, der skaber synligt liv.

Særkende og sammenhæng

Pladsen skal have sit eget særkende, sin egen karakter, så den bliver et supplement til de øvrige pladser i bydelen.

Det nytter ikke noget, hvis vi tager alle de bedste ting vi kan forestille os og flytter til Toftegårds Plads, sådan at alle andre steder i Valby ikke længere fungerer.” siger Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg.

Pladsen nord og syd for Toftegårds Plads har meget forskellige udtryk og potentialer, og det skal de fortsat have i den nye vision. Hvor den sydlige plads kan blive et levende kulturelt centrum, kan den nordlige plads blive mere rolig og opfordre til ophold og fordybelse.

Butikslivet på den nordlige plads vil også nyde godt af, at pladsen åbnes op og indbyder til ophold.

Toftegårds Plads ligger midt imellem Valby gamle, historiske centrum, og de nye kvarterer der skyder op i Valby Syd. Det skal udnyttes i den nye vision, da pladsen kan være med til at skabe forbindelsen mellem det nye og gamle Valby.

Biblioteket skal bidrage til afskærmning og byliv

Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger lige nu mulighederne for at placere et nyt bibliotek på grunden.

På konferencen præsenterede Kultur Syd en tegning af, hvor meget et bibliotek vil fylde på pladsen, og en foreslået placering, som lignede en tilbygning til Valby Kulturhus. Billedet afslørede, at biblioteket stadig efterlader plads til at udfolde visionen for pladsen – men ikke på den placering, hvor det i første omgang er tegnet.

Det vil være en spildt mulighed for pladsen, hvis man tager det mest velfungerende element på pladsen lige nu – nemlig Valby Kulturhus og Café Mæt – og spærrer det inde bag en biblioteksbygning.

Et bibliotek bygget ude på pladsen kan bidrage til afskærmning og skabe synligt liv, og kan udformes med en transparent stueetage, så de besøgende på biblioteket også bidrager til oplevelsen af liv og aktivitet, og skaber lys og tryghed.” siger Michael Fjeldsøe.

Hvis placeringen af biblioteket på Toftegårds Plads bliver vedtaget kan det blive 1. etape i at udfolde visionen for pladsen – derfor er det vigtigt, at placering og udformning bliver tænkt igennem, og det bliver ambitiøst. Det betyder ikke nødvendigvis meget dyrt, men det skal støtte op om den samlede vision for pladsen.

En stor vision – som kan bygges i etaper

Den endelige vision for Toftegårds Plads, der skal skrives ind i Bydelsplan 2017, skal være en vision med fokus, kant og ambition – og så er det vigtigt, at den kan etableres i etaper.

Når vi kan tegne et præcist billede af, hvor det er Valby vil hen, så gør det heller ikke noget, at udviklingen sker lidt efter lidt. For vi ved og er enige om hvad resultatet skal blive.” siger Michael Fjeldsøe.

Lokaludvalget arbejder nu videre med at få formuleret en vision, der skal skrives ind i Bydelsplan 2017.

Vi ses igen den 28. februar

Inden visionen bliver skrevet færdig, skal den vendes med Valbys borgere endnu en gang. Det sker på et borgermøde den 28. februar i konferencecenteret på Gl. Jernbanevej.

Her præsenterer lokaludvalget alle de projekter, der kommer med i bydelsplanen. Hvordan ser de ud, og hvordan peger de efter lokaludvalgets mening i den rigtige retning?

Og så vil vi gerne have Valbys tilbagemeldinger på, om de nu også gør det, eller om der er noget der skal justeres og tænkes med ind inden vi gør dem helt færdige.” siger Michael Fjeldsøe.

Tidspunkt og detaljeret program for borgermødet meldes ud i starten af februar.

Læs mere om arbejdet med Bydelsplan 2017 og se en foreløbig liste over projekterne:

Læs reportage fra konferencen den 14. januar:

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *