Kunst i Valby

Velkommen til Kunst i Valby – en kortlægning af den kunst, du kan finde i Valbys offentlige rum.

I Valby kan du finde både gavlkunst, pladsudsmykninger, street art, mur-relieffer og statuer. Klik på kunstværkerne på oversigtskortet for at se en beskrivelse af kunstværket. Følg et af vores forslag til kunstruter, for at se udvalgte værker i en tematisk sammenhæng. Eller søg i en komplet liste over offentligt tilgængelig kunst i Valby.

God fornøjelse!

Alle kunstværker

På dette kort har vi kortlagt kunstværker, der er placeret udendørs i Valbys offentlige rum.

Vi har også medtaget skulpturer, der står på private domiciler ejet af virksomheder, hvis skulpturen er frit tilgængelig for offentligheden.

Kunstværkerne er varige og der står en kunstner bag værket. Vi har dermed ikke medtaget street art værker, som er placeret på midlertidige områder.

1

På gavlen ved Langgade Station lyser digtet REGN SØVN BLÅ KYS op, når det er mørkt. Digtet er skrevet af Søren Ulrik Thomsen og lyser skiftevis med hvidt og blåt lys. Hermed understreger Søren Ulrik Thomsen storbyens melankolske atmosfære.

2

Fourteen flowers af Simon Hjermind Jensen er et af fire kunstværker kendt som Lejerbos kunstgavle. Værket er skabt i overensstemmelse med beboernes ønsker til udsmykningen af ejendommen, hvor de bor. Værket skal således være en afspejling af de beboere, der bor i ejendommen.

3

Radiant Dark af Silas Inoue er inspireret af nattehimlen og det ydre rum. Begge indbyder til fantasier om, hvad der er der ude i mørket. Værket er skabt i overensstemmelse med beboernes ønsker til udsmykningen af ejendommen.

4

I overensstemmelse med beboerne i Lejerbos ejendomme, har Anne Sofie Madsen udsmykket gavlen med en eventyrlig komposition af dyreansigter og et drømmende kvindeansigt.

5

Med titlen Zzzz zz zzzøvn leder værket af Jan S. Hansen tankerne hen på døgnets sene timer. Jan S. Hansen har benyttet en særlig moiré-effekt, der giver den forbipasserende indtryk af, at motivet bevæger sig i takt med, at man går forbi værket.  Værket er skabt i overensstemmelse med beboernes ønsker til udsmykningen af ejendommen.

6

I området kendt som pigekvarteret finder du 7 kunstpiger hængende på bygningernes mure. Pigerne er skabt af Mette Hannemann og hver pige er en personificering af gadens pige-navn.

7

På gavlen ved Valby Gadekær har Morten Søndergaard skabt et digt af drømme. Med udgangspunkt i beboernes egne drømme vil Morten Søndergaard inspirere forbipasserende til også at give plads til deres egne drømme.

8

På Mosedalsvej har street art-kunstneren Malakkai malet en fortælling om et bristet kærlighedsforhold. Det farverige motiv er udvalgt i samarbejde med bygningens ejere.

9

Med tegneseriens æstetik har street art-kunstneren Dulk udsmykket en af Valby Langgades gavle. Dulk har ladet sig inspirere af området og har selv defineret baggrundsfarven i værket som Valby-gul.

10

Inspireret af Asta Nielsens liv har Eva Tind skabt dette gavlkunstværk i form af et todelt digt, hvor første bogstav i hver linje lyser, når det er mørkt.

11

Kone med hundene har stået ved Tingstedet siden 2013. Skulpturen er skabt af Hanne Varming, der selv igennem mange år har boet og haft atelier i Valby. Kone med hundene er inspireret af en ældre kone, som Hanne Varming dagligt iagttog netop ved Tingstedet. Værket viser hermed Hanne Varmings fokus på det nære og direkte i vores hverdag.

12

Gøgeungen er en af Gunner Westmans mange fugle-skulpturer. Motivet af gøgeungen, der spiser af sin mors næb, refererer til mor og barns symbiotiske forhold og dermed livet som cirkulær form.

13

Drengen foran Valby bibliotek er skabt af Hanne Varming, og det er hendes egen søn, der har stået model. Men drengens uskyldige og anonyme udtryk minder om enhver anden 8-årig dreng, der er på vej ud at lege. Det er bl.a. denne genkendelighed i værket, som gør Hanne Varmings skulpturer så populære.

14

I tunnelen under Valby Station står Mogens Møllers Venus. Med rokokokjole og flot opsat hår vil Mogens Møller gerne gengive den moderne kvindes evig delte opmærksomhed, der på samme tid ser årvågent og observerende på sine omgivelser, men også kigger indad og er et andet sted i sine tanker. Også spejlene i kvindes hår understreger en tvetydig tolkning af skulpturen.

15

På gavlen af Prøvehallen ud mod togskinnerne hænger en gavludsmykning af Anita Jørgensen.  Valbygavlen, som værket hedder, er en sammensætning af solceller opsat som geometriske former kombineret med et net af bøjede røde neonrør. Valbygavlen, er verdens første soldrevne kunstværk.

16

Skulpturen foran FLSmidths hovedbygning blev givet i gave til firmaet ved firmaets 100års jubilæum. Skulpturens titel er Vækst, og er dermed et passende visuelt varemærke for et multinationalt firma som FLSmidth.

17

I forbindelse med FLSmidths 75års jubilæum forærede firmaets personaleafdeling denne skulptur til firmaet. Udhugget i granit udgør skulpturens grove kædeled et billede på en hel industri, som FLSmidth er en del af.

18

Med rod i surrealismen og magisk realisme har Jens-Flemming Sørensen skabt en pladsudsmykning til Toftegårds Plads’ nordlige side. Som en del af udsmykningen indgår et dystopisk digt af Henrik Nordbrandt

19

Fortællingen om Kains efterkommere stammer fra 1. Mosebog. Fortællingen beretter hvordan de forskellige folkeslag alle nedstammer fra Kain og dermed Adam og Eva. Kains efterkommere er lavet af den franske kunster Paul Maximilien Landowski og købt og opstillet af Carl Jacobsen.

20

På gavlen af Valby Kulturhus har ARYZ malet et surrealistisk inspireret motiv af en kvinde, der omfavner eller strangulerer en mand bagfra. Farverne er afdæmpede, for ikke at virke dominerende i forhold til gavlens omgivelser. Kunstværket stammer fra Galore Urban Art festival 2013, hvor ARYZ deltog.

21

Rundt om tårnet på Valby Kulturhus snor en rådden fisk sig. Fisken er malet af ROA, der er kendt for sine sort-hvide streger på mure og bygninger rundt om i verdens storbyer. Kunstværket stammer fra Galore Urban Art festival 2012, hvor ARYZ deltog.

22

Gavlrelieffet i krydset ved Gammel Køge Landevej og Toftegårds Plads er skabt af kunstneren Dorte Østergaard Jakobsen i 1989. Værket er udført i stentøj og er blandt andet inspireret af en rejse til Portugal, hvor husene er beklædt med kakler. Hjortene i spring er tænkt som advarsel til bilisterne om at sænke farten.

23

I nyromantisk stil har Anders Jensen Bundgaard hugget statuen Og dagen rinder op med sine tusind krav. Statuen forestiller en kvinde, der trykker sig ind til en mand. Mandens blik er beslutsomt og pligtopfyldende vendt mod øst, som ser han frem mod den nye dag med dens krav og gøremål.

24

Som advarsel mod tidens overtro, har Niels Hansen Jacobsen lavet Trold der vejrer kristenblod. Trolden blev opsat foran Jesuskirken, men på grund af de mange klager mod troldens blasfemiske placering blev trolden flyttet. I 2002 blev trolden igen opført foran Jesuskirken.

25

Foran Jesuskirken står et krucifiks udført af Jens Adolf Jerichau. Krucifikset er opført i 1900, et par år efter selve kirkens opførelsen. Trods sin læretid hos Bertel Thorvaldsen, er Jens Adolf Jerichau kendt for at bryde med den thorvaldske arv, som hans samtids kunstnere var præget af.

26

På ydermuren til koret i Jesuskirken står en skulptur af den gode hyrde. Skulpturen er lavet af Aksel Hansen, der stilmæssigt bevægede sig imellem naturalisme og art noveau. Den gode hyrde er et af Aksel Hansen mere klassiske værker.

27

I naturalistisk stil har Julius Vilhelm Schultz skabt denne skulptur af en pige, der strækker sig op på træerne for bedre at se og mærke verden.  Julius Vilhelm Schultz skulle egentlig have været gravør, men under indflydelse af Jens Adolf Jerichau, hos hvem han studerede, besluttede han sig for at blive billedhugger.

28

På selv sammen adresse, hvor billedhuggeren Ludvig Brandstrup har boet, står en af hans skulpturer, Psyke henter den gyldne uld. Historien om Psyke stammer fra romersk mytologi, hvor Psyke, for at bevise sin kærlighed til Amor, skal igennem en række prøver. Heraf er en af prøverne at hente uld fra de gyldne får.

29

Foran Carlsberg Laboratorium står en skulptur af laboratoriets grundlægger, J. C. Jacobsen. Skulpturen er udført af kunstneren Vilhelm Bissen, og er formentlig et bestillingsværk. Vilhelm Bissen var en af de første kunstnere i Danmark, der begyndte at dyrke naturalismens kunstudtryk.

30

I forbindelse med 100 årsdagen for J.C. Jacobsens fødsel, opførte Carl Jacobsen en mindesøjle for en af Carlsberg Laboratoriets betydningsfulde kemikere Johan Kjeldahl. Søjlen er lavet af Carl Brummer og relieffet er lavet af Thomas Vilhelm Bærentzen.

31

I forbindelse med 100 årsdagen for J.C. Jacobsens fødsel, opførte Carl Jacobsen en mindesøjle for Carlsberg Laboratories ekspert i gæringsfysiologi, Emil Christian Hansen. Søjlen er lavet af Carl Brummer og relieffet er lavet af Ludvig Brandstrup.

32

I tilknytning til æressøjlen for Emil Christian Hansen sidder en nøgen foroverbøjet mandsfigur. Statuen er lavet af Stephan Abel Sinding, der er en af naturalismens store kunstnere i både Danmark og udlandet. Stephan Abel Sinding havde igennem hele sin karriere bryggeren Carl Jacobsen som sin store mæcen.

33

Under et halvtag på Carlsberg Laboratoriets bygning hænger et lerrelief udført af Svend Rathsack. Relieffet er en hyldest til Carlsberg Laboratoriets kemiker Søren Peter Lauritz Sørensen, der var direktør for den kemiske afdeling fra 1901 til 1938.

34

Foran Skt Annæ Gymnasium står en stenskulptur af Eigil Westergaard. Stenen forestiller to borgermusikanter, der med et element af humor er en fin repræsentation af Skt Annæ Gymnasiums musiske miljø.

35

Ved renoveringen af den gamle sukkerfabrik på Carl Jacobsensvej blev Henning Damgard Sørensen bedt om at lave en bygningsintegreret kunstnerisk udsmykning af stedet. Det blev til farverige kunstværker både inde og ude.

36

I Valbyparken finder du Henry Heerups Havtasken. Heerup havde stor respekt for de materialer, han arbejdede med. Hans stenskulpturer er udført med stor respekt for stenens oprindelige form, hvilket er tydeligt at se i den færdige skulptur. Havtasken har stået i Valbyparken siden 1970.

37

I den stedsegrønne skulpturhave i Valbyparken står en bænk i keramik.  Bænken er sammensat af to skulpturelt formede pyramider, der er forbundet af en buet træplanke, der fungerer som bænkens sæde. Bænken er lavet af Betty Engholm.

38

I Valby Idrætspark står en kopi af den antikke græske kunster Myrons Diskoskasteren. Den oprindelige skulptur findes ikke mere men via en romersk kopi af statuen, har man kunnet genskabe den oprindelige skulptur. Til forskel fra andre kopier af statuen, kigger diskoskasteren i Valby Idrætspark ned i jorden.

39

Foran BK Frems klubhus står en skulptur af en ung pige, der er ved at tørre sig efter at have været ude at bade. Skulpturen er lavet af kunstnerne Anker Hoffmann, der fik inspiration til statuen ved at iagttage de badende ved Bellevue strand.

40

I samarbejde med elever fra Kirsebærhavens skole og beboere i området, har kunstnerne Nanna Mikkelsen og Erling Tingkær skabt de tre skulpturer Dragen, Bananbæreren og Sneglen. Skulpturerne blev lavet i 2006 og er i dag et kendetegn for hele området.

41

På butikstorvet i Folehaven står skulpturen Hoppe med diende føl. Skulpturen er lavet af Anker Hoffmann og hoppe og føl har stået på torvet siden 1967.

42

På en parkeringsplads ved Retortvej i Valby hænger en lang række af farverige blomster. Blomsterne er skabt af kunstneren Poul Gernes, der netop er kendt for sin brug af farver i sine værker. Blomsterne sad oprindeligt i en lukket atriumgård, men blev i 1994 flyttet til deres nuværende placering.

43

I skolegården på Ålholm skole finder du et kunstværk bestående af 54 bronzerelieffer. Reliefferne er lavet af Max Medens og behandler livets cyklus med emner som lærdom, videnskab, religion og politik.

44

I skolegården på Ålholm skole er en løve i færd med at drikke vand fra et vandkar. Løve og kar er hugget ud i et stykke granit, hvilket beviser stor teknik kunnen hos kunstneren Mogens Bøgglid, der har lavet skulpturen.

45

Syv udvalgte kunstnere udsmykkede i maj 2020 tre af Valby Hallens vægge, for at give området fornyelse, kant og karakter.

46

Gunnar Wille, som er en kendt børnebogsforfatter og illustrator, bor i Valby og han har i samarbejde med to yngre graffitikunstnere, Peter Andersen og Martin Frandsen, skabt denne gavl.

Motiverne i maleriet er figurer fra Gunnar Willes univers med Skrumpen og Magiske Mads centralt placeret. Men det handler også om bøger, om at lade fantasien blomstre og om glæden ved farver.

47

Den store byrumsplads foran Ranunkel hus på Paradisæblevej 28-30 er udsmykket med kunstværket SPEIRA, som billedhuggeren Veo Friis Jespersen står bag. Skulpturen er udformet i rustfrit stål og glas – og bruger lys og vand til at skabe variation og bevægelse i udtrykket.

Tæt ved har kunstneren også lagt et forløb af 11 vandstråler, der springer synkront i et musikalsk forløb.

48

Horisont er et kunstværk af Jakob Kolding, der er skabt særligt til de tre store gavle på pladsen ved jobcenteret.

Jakob Koldings tanke med kunstværket er at det skal åbne op for et nyt perspektiv og skabe illusionen af rum, der åbner sig der, hvor bygningerne står. Pladsen mellem gavlene virker større: En plads med mere plads. Pladsen skal blive mere et gennemgangsrum. Den skal være et sted, man kan opleve sammen med andre.

49

Kulbane Alle – en pendant til Vigerslev Allé – Vigerslev Allé og Kulbane Alle!

Udsmykning af viadukten under Vigerslev Allé station, gjort mulig af Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og Kunstforeningen Kulbanekvarteret.

50

Kirsebærbæltet er en serie af smukke, unikke fortovsfliser, der er skabt særligt til Folehavekvarteret med inspiration fra lokale fortællinger.

Værket er blevet til ved stort lokalt engagement, og med støtte fra Valby Lokaludvalg og Områdefornyelsen i Folehavekvarteret.

51

Mellem Elleparken og Grønttorvet har et lille byrum fået en opgradering med cykelrampe, bænke, blomstrende græsser og plantekasser.

Som prikket over i’et har kunstner og illustrator Signe Kjær skabt et gavlværk, der består af fem poetiske ”vinduer”, der giver et kig ind i livet bag de gule mursten. En lille gruppe beboere har været med til at udvælge kunstværket.

52

Pladsen foran Magnolia Hus på Paradisæblevej 4 er udsmykket med kunstværket The seven fountains of the meanders, udført af billedhuggeren Veo Friis Jespersen. Kunstværket består af 7 skulpturelle bronzekar med roligt springende vand placeret i et dynamisk forløb på pladsen. Navnet henviser til de slyngninger, der opstår i vandløb gennem mange år og som kan forme et helt landskab.

Kunstruter

Du kan også følge en af vores fire kunstture. Turene, der geografisk dækker Valby bredt, er tematisk inddelte, så at de enkelte kunstværker bliver en del af en større fortælling.

Du kan følge følgende 4 kunstruter:  Kunst på gavleneDe store fortællinger i kunstenKunsten som varemærke  og Kunsten i øjenhøjde.

Gavlene er byens kunstneriske lærred. På denne tur kan du se eksempler på gavlkunst med bred variation imellem materialer og teknikker.

Kunst, der gengiver historiske og mytiske fortællinger og anekdoter, og med sin billedfremstilling giver liv og karakter til de enkelte fortællinger.

Fra statuerne ved Carlsberg til varemærkeskulpturer foran FLSmidth og bygningsintegreret kunst i Sukkertoppen, der i dag huser NEXT Gymnasium og HTX.

Kunstværker, der bevidst gør op med kunstens ophøjede position,  ud fra en ide om at kunst er en basal forudsætning for et alment velbefindende.

Index over kunstværker

Søg Efter Kunstværker Her:

Nulstil Søgning