Kampen for Valbys grønne villaområder fortsætter på rådhuset

Onsdag den 3. maj afholdt vi dialogmøde for byens grundejere. Og de leverede tunge skyts til Teknik- og Miljøudvalgets diskussion af sagen om fortætning af Københavns villaområder.

Byens grønne villaområder er længe blevet glemt i Københavns grønne ambitioner. Men Valby Lokaludvalg har sammen med grundejeren.dk fået Teknik- og Miljøudvalget til at sætte problemet på dagsordenen.

Derfor inviterede Valby Lokaludvalg sammen med Vanløse, Amager Øst, Amager Vest og Brønshøj Husum lokaludvalg og grundejeren.dk alle byens grundejere til dialogmøde om fortætning og afgrønning af Københavns villaområder onsdag den 3. maj.

Til stede var også tre medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget: Jakob Næsager (C), Jakob Hougaard (A) og Mette Rasmussen (B).

Knuthenborgvej 11 sparkede døren ind

En henvendelse fra Jacob Gorm Larsen om et planlagt byggeri af et dobbelthus i grundejerforeningen Nordre Hanssted blev tidligere på året snebolden, der fik lavinen til at rulle.

Lokaludvalget fik sammen med grunderejen.dk løftet sagen til en principiel sag i Teknik- og Miljøudvalget. Byggesagen blev afvist, og Teknik- og Miljøudvalget skal nu have en principiel diskussion om praksis med at give dispensationer fra gældende servitutter i villaområder.

Københavns grønne lunger skal bevares

Henrik Palsmar, formand for miljøgruppen i Valby Lokaludvalg, var første oplægsholder på mødet.

Han bed mærke i, at Københavns villaområder er ikke nævnt i en eneste af kommunens flotte grønne strategier og politiker. Det til trods for, at de har en vigtig funktion som byens grønne lunger, og bidrager til byens biodiversitet.

Villaområderne støder tit op til de mere fortættede områder med etageejendomme, og er for beboerne her også et sted man kan søge hen, når man trænger til mere åbne og grønne omgivelser.

Kampen for at bevare områdernes særkende og grønne karakter er derfor ikke en kamp for en gruppe velhavende borgere, der vil beholde det de har; det er en kamp for at bevare de grønne områder, og holde de grønne ambitioner for vores by.

Udviklingen er drevet af spekulanter

Birgit Philipp, formand for grundejeren.dk, bekræftede frygten for, at problemet med udbygning på villagrunde er stigende. Foreningen oplever en systematisering i opkøb og udbygning af villagrunde, der er taget til de senere år, hjulpet på vej af boligspekulanter og ejendomsmæglere. Og det har ikke været noget problem at få dispensation fra forvaltningen til at øge fortætningen.

I den seneste udgave af medlemsbladet grundejeren.dk kan du læse mere om problemstillingen og foreningens anbefalinger:

Vigtige skyts at tage med i diskussionen i Teknik- og Miljøudvalget

Jakob Næsager fra den konservative gruppe beklagede at udviklingen er løbet løbsk, og takkede de aktive grundejerforeninger for at hjælpe til at få rejst problemet politisk.

Jakob Hougaard fra socialdemokratiet takkede forsamlingen for at sætte problemet på dagsordenen. Han anerkendte, at villaområderne har været glemt, fordi de er tænkt som private områder. På den ene side er byggeri i områderne ekstremt reguleret – det ved alle, der har prøvet at søge en byggetilladelse – og på den anden side gives der i vidt omfang dispensationer til alt for tæt byggeri.

Der skal findes en balance mellem at håndhæve rigidt og også give noget frihed til grundejerne.

For Mette Rasmussen fra de radikale rejste mødet to hovedspørgsmål:

  • Hvad for en by vil vi have?
  • Og hvad for en kommune vil vi være?

Borgerne skal opleve transparens og retssikkerhed, og ikke gå rundt med mistillid til forvaltningen. Alle de nye københavnere skal jo bo et sted, men områdernes egenart skal bevares.

Og nogle gang skal der bare én sag til for at løfte problemet – og det blev så Knuthenborgvej 11 i dette tilfælde.

Udvalgsmedlemmerne takkede for skytset fra forsamlingen, som de tager med videre når sagen skal diskuteres i Teknik- og Miljøudvalget inden sommer.

 

Vi fortsætter dialogen og arbejder videre for en løsning

Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg, rundede aftenen af ved at takke for en god dialog, hvor mange berørte bydele og grundejere var repræsenteret.

Vi kunne ikke have rykket så hurtigt på problemet, og fået så bred opbakning, hvis vi ikke havde stærke lokaludvalg og aktive grundejerforeninger. Det her er nu noget, der bliver taget alvorligt i forvaltningen og i Teknik- og Miljøudvalget, og vi håber at vi sammen kan finde bedre retningslinjer at administrere området efter.” sagde Michael Fjeldsøe.

Bliv opdateret med udviklinger i sagen – skriv dig op til lokaludvalgets nyhedsbrev:

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *