Der blev lyttet til grundejerne

Der var fuldt hus, og over halvdelen af Valbys grundejerforeninger var repræsenteret, da Valby Lokaludvalg torsdag aften inviterede til dialogmøde om bynatur, begrønning og fortætning i Valbys villakvarterer.

Baggrunden for mødet var den kommende bydelsplan, hvor miljøgruppen fokuserer på at udbygge og bevare Valbys bynatur. Bynatur inkluderer også villaområder. De grønne haver og fællesområder er en del af den natur, vi har, og den er vigtig for byens liv.

Skrumper naturen i villaområderne?

Lokaludvalgets oplevelse er, at der i villaområderne gives flere og flere dispensationer fra gældende servitutter, så den fastlagte bebyggelsesprocent overtrædes. Det levner mindre og mindre plads til det grønne, og naturen skrumper gradvist ind i vores villaområder.

Mødet var et dialogmøde, og det var altså de fremmødte, der skulle gøre lokaludvalget klogere på problemstillingen.

Vi har en formodning om, at det her er et problem, og derfor vil vi gerne snakke med jer, om I også oplever det samme. Og at dømme på interessen for aftenens møde og den debat, der har været op til i aviserne, har vi ikke ramt helt ved siden af” sagde Henrik Palsmar, formand for miljøgruppen, da han bød velkommen til mødet.

København vil have mere bynatur

Første punkt på dagsordenen var en gennemgang af, hvad Københavns Kommunes officielle politik om bynatur er. Landskabsarkitekt Eva Ekbrant fra Teknik- og Miljøforvaltningen gennemgik kommunens træpolitik og politik for bynatur.

Kommunen har et mål om mere bynatur og mere kvalitet i bynaturen. En stor del af det er træpolitikken, som sætter mål om at plante 100.000 nye træer inden 2025, beskytte eksisterende træer, og udvikle fælles værktøjer på tværs af forvaltningerne.

Hver bydel og byområde har sin egenart, som skal bevares og styrkes. Valby er kendetegnet ved at have mange villaområder, med et fint mønster i bebyggelsen og det grønne. De gamle bystrukturer er tydelig i områdernes opbygning, og bynaturen skal gerne tænkes ind i de eksisterende strukturer.

Politikken glemmes i villaområderne

Birgit Philipp, formand for grundejeren.dk, fik ordet efter oplægget. Hun fortalte, at deres organisation længe har været opmærksom på problemet med, at der i stor stil gives dispensation fra gældende servitutter, og at det bestemt ikke er blevet mindre med årene.

Et konkret eksempel gav Jacob Gorm Larsen fra Nordre Hanssted grundejerforening, da han fremlagde en sag på Knuthenborgvej 11, hvor forvaltningen vil give dispensation til at opføre et dobbelthus med en bebyggelsesprocent på 45 – altså en overskridelse med 5 %. I en sammenlignelig sag to måneder tidligere i samme område blev der givet afslag med henvisning til overtrædelse af bebyggelsesprocent.

Grundejerne er efterladt med det indtryk, at kommunens sagsbehandling er uigennemskuelig, og at det er forholdsvis let for investorerne at få dispensation fra gældende regler. De oplever, at det ikke bare en familie her og der, der vil skabe mere plads. Det er noget der sker systematisk; investorer opkøber grundene, opfører et større hus eller et dobbelthus, og sælger igen med stor fortjeneste.

Flere nuancer, tak

Deltagerne efterlyste et mere nuanceret syn på problemet. Dobbelthuse bliver ofte gjort til synderen, men det er ikke dem i sig selv, der er problemet. I nogle tilfælde er anlæggelsen af et dobbelthus en måde at skabe byfornyelse. I villaområder, hvor boligmassen er gammel og nedslidt, kan det blive nødvendigt at bygge et dobbelthus når man bygger nyt, da der ikke er tilstrækkelig økonomi i enkelthuse.

Problemet er derimod de mange overskridelser af bebyggelsesprocenten, dispensationer fra servitutter og den manglende gennemsigtighed i behandlingen af sagerne.

Ved den ene hånd hvad den anden gør?

Politisk meldes der ud, at vi vil have mere bynatur og grønt, men administrativt bliver der givet dispensationer til at øge fortætningen og befæstningen af villaområderne. Det er som om den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør. Derfor må der tages politisk stilling til det her. Politikerne må bede forvaltningen om at administrere ens, ud fra gennemsigtige regler og retningslinjer.” sagde Henrik Palsmar.

Og deltagerne på mødet var enige:

Det her er et politisk spørgsmål, som politikerne skal forholde sig til. Administrationen skal ikke sidde og træffe de her afgørelser. Der er ingen tvivl om, at man politisk ønsker fortætning i København – men ønsker man det også i villaområderne?” spurgte Ejner Jensen fra grundejerforeningen Søndervang.

Det, der sker, når administrationen er uigennemskuelig, er, at alle bliver utrygge og bekymrede – er det mon min udsigt, der ryger næste gang?” sagde Uffe Jacobsen, formand for grundejerforeningen Vigerslev Haveforstad.

Den politiske bold blev grebet  

Jacob Næsager, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget for Konservative, var mødt frem for at lytte til borgerne. Og han greb hurtigt bolden: ”Politisk må vi tage stilling til, om byggeprocenterne i lokalplanen og servitutterne skal overholdes. Når der er sat en grænse på 40 % bebyggelse, hvorfor imødekommer man så byggeri langt over det?

Jacob Næsager kunne oplyse, at han har bedt om at få den konkrete sag fra Knuthenborgvej 11 behandlet som principsag på næste møde i Teknik- og Miljøudvalget, så der kan blive taget politisk stilling til problemstillingen.

Vi går herfra med en styrket fornemmelse af, at der er et reelt problem. Både et administrativt problem – hvordan forvalter vi reglerne? Og et politisk problem – hvad vil vi med villaområderne? Og så skriver vi et bydelsplansprojekt, hvor vi ønsker os mere og bedre bynatur, der ikke går på kompromis!” afsluttede Henrik Palsmar mødet.

Mere info 

Valby Lokaludvalg har også sendt et brev til Teknik- og Miljøforvaltningen om sagen på Knuthenborgvej 11, som du kan læse om her:

Læs mere om fortætning i Valbys Villaområder:

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *